Vállalatirányítási rendszer kialakítása és működése egy konkrét vállalkozásnál

Kovács Melinda (2021) Vállalatirányítási rendszer kialakítása és működése egy konkrét vállalkozásnál. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of CQC1HW 20211210.pdf] PDF
CQC1HW 20211210.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Témavázlat és összefoglaló.pdf] PDF
Témavázlat és összefoglaló.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (256kB)

Absztrakt (kivonat)

Napjainkban számos mennyiségű információval, új ismerettel szembesülünk szinte a nap teljes hosszában. Az adatáramlás pillanatok alatt történik, a legkülönbözőbb csatornákon keresztül. Nem volt ez mindig így.  Az ember kezdetben szóban továbbította az információt, annak megváltoztatása nélkül. Később kódolni kezdte azt füst-, dob-, betűjelekkel. Napjainkban pedig már leginkább elektromos jeleket használunk az információ megbízható, pontos és gyors továbbítása érdekében. Rendkívül fontos a kapott információk közötti megfelelő és gyors szelektálás. Az már bizonyos, hogy az információ megfelelő felhasználásához csakis így lehet számunkra hasznos értéke. Mindenki tudja, hogy a sikeres és hatékony működéshez elengedhetetlen a naprakész, megfelelően feldolgozott, egymással összekapcsolódó adatok nyilvántartása. Adat, minden olyan ismeret, amit korábban már rögzítettünk, tárolunk és újból felhasználunk. Az információ pedig új ismeretet hordoz számunkra. Minél több az információ, annál magabiztosabban hozhatjuk meg döntéseinket. A megfelelő döntésekre a cég életképességének biztosítása érdekében van szükség. Akkor életképes, fenntartható egy cég, ha a környezeti hatások mellett tisztában van azzal is, hogy milyen hatást gyakorol a társadalomra. Jelen korunkban komoly és mindenki számára alapvető fogalom a fenntarthatóság fogalma. Nem csak a magánéletben, de a vállalkozás vezető pozíciójának betöltésekor is nagyon fontos a felelős és fenntartható irányításhoz szükséges magatartás. Fenntarthatóságra komoly szükség van, hiszen a cég működésében természetes módon a társadalmunk is érintett. Kapcsolat alakul ki a cég és egyéb társadalmi csoportok, emberek, intézmények és más vállalatok között. Ha ez a kapcsolat folyamatos és jól is működik, akkor mindenki érdekelt lesz az adott vállalkozás hosszú távú, fenntartható működésében. Ennek megvalósításában komoly szerep jut egy jól megtervezett, felhasználóbarát, az információkat megfelelően feldolgozó, csoportosító vállalatirányítási rendszernek.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Csősz Gábor
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Denich Ervin
Belső
egyetemi tanársegéd; Számvitel Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: cégvezetés, döntéstámogatás, fenntarthatóság, hatékonyság, környezetvédelmi adó(k), vállalatirányítási információs rendszer(ek)
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 03. 08:45
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 03. 08:45

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet