Az egyéni vállalkozás indításával kapcsolatos tervezési, szervezési feladatok, különösen a számviteli teendőkre vonatkozóan

Ménfői Attila (2021) Az egyéni vállalkozás indításával kapcsolatos tervezési, szervezési feladatok, különösen a számviteli teendőkre vonatkozóan. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Ménfői Attila szakdoga kész-1.pdf]
Előnézet
PDF
Ménfői Attila szakdoga kész-1.pdf

Download (1MB) | Előnézet
[thumbnail of nyilatkozat jó.pdf] PDF
nyilatkozat jó.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (722kB)
[thumbnail of Ménfői Attila zaro-dolgozati-osszefoglalas_2021_foszk.pdf]
Előnézet
PDF
Ménfői Attila zaro-dolgozati-osszefoglalas_2021_foszk.pdf

Download (105kB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

ÖSSZEFOGLALÁS                                                                                           A záró dolgozatom, mint ahogy a címe is sugallja az egyéni vállalkozók, az egyéni vállalkozás bemutatására épül. Óriási segítség volt a megírásában, hogy a DD-PROFIT Könyvelőiroda Betéti Társaságnál töltöttem a szakmai gyakorlatom, ahol jobban megismerhettem az egyéni vállalkozók világát. Kezdve azzal, hogy betekinthettem egy könyvelő iroda mindennapjaiba, ahol számviteli, könyvvizsgálói, valamint adószakértői tevékenységeket figyelhettem meg.    A szakmai gyakorlati beszámolóm első főbb pontját a Palóc ízek kft. bemutatása jelentette, ahol bemutathattam, hogy milyen adójogi státusszal, rendszeres bevallási és adóelőleg fizetési kötelezettséggel rendelkezik egy ilyen társaság, valamint milyen teendői vannak egy ilyen vállalkozásnak a munkavállalóival.                Ezután következett a vállalkozás által használt könyvelő, számlázó, bérszámfejtő, nyomtatványkitöltő stb. programok bemutatása, ahol a Deltha Rendszerház KFT. alkalmazásait ismertettem részletesebben, valamint a NAV oldalán elérhető általános nyomtatvány kitöltő programot és ezzel le is zártam a szakmai beszámolómat.    A dolgozat második részében a fő témát boncolgattam, ahol az egyéni vállalkozás indításával kapcsolatos tervezési, szervezési feladatokat, különösen a számviteli teendőkre vonatkozóan mutattam be, amit az egyéni vállalkozó, egyéni vállalkozások pontos, törvény szerinti meghatározásával kezdtem.           Az egyik fő részt a vállalkozás elindítása előtti legfontosabb tervezési, szervezési feladatok ismertetése adja, ahol pontokba rendezve bemutattam, hogy lehet eljutni egy ötlettöl a vállalkozás elindításáig.   A második fő részben pedig kifejtésre került az egyéni vállalkozó által választható adózási formák, vagyis a Vállalkozói jövedelem (SZJA), az átalányadózás és a KATA szerinti adózás. Ehhez a részhez kapcsolódóan írtam még az alanyi adómentesség lehetőségéről is.                A harmadik és egyben utolsó fő részben foglalkoztam a könyvvezetési és nyilvántartási feladatokkal, melynek részeit képezték a bevételi és költségnyilvántarás, valamint a naplófőkönyv és a pénztárfőkönyv részletes ismertetése. Itt került még tárgyalásra az egyéni vállalkozás bejelentésével kapcsolatos teendők.   Tehát összességében elmondható hogy a dolgozatom az egyéni vállalkozók köré épült, és remélhetőleg az elolvasásával másnak is pontosabb ismeretei lesznek velük kapcsolatban.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Tőkey Éva
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: projektmunka
Kulcsszavak: adó, DD-PROFIT, egyéni vállalkozás - egyéni vállalkozó, KATA, SZJA
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 03. 08:45
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 03. 08:45
URI: http://dolgozattar.uni-bge.hu/id/eprint/40958 URI: http://dolgozattar.uni-bge.hu/id/eprint/40958

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet