Az üzleti intelligencia térnyerése, mint digitális evolúció miképp alakítja át a kontrolling folyamatokat, s hova tovább?

Smuk Dóra (2021) Az üzleti intelligencia térnyerése, mint digitális evolúció miképp alakítja át a kontrolling folyamatokat, s hova tovább? Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of BA_O_Smuk Dóra_Sz_2021.pdf] PDF
BA_O_Smuk Dóra_Sz_2021.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of BA_O_SMUK_DÓRA.pdf] PDF
BA_O_SMUK_DÓRA.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Sokszor egy kép többet mond ezer szónál. Egyre több adat birtokában vagyunk a BigData korszakában, melyek feldolgozása nehézkesen oldható meg üzleti intelligens rendszerek nélkül, továbbá a VUCA világ kihívás elé állítja a hektikus gazdasági környezetben működő vállalatokat, melyre csak egy ellenszer van: adaptálódni minél gyorsabban. Az adatokban óriási érték rejlik, viszont ezeket hasznos felszínre is hozni. Ebben segíthetnek a BI rendszerek, melyek segítségével sokatmondó dashboardok, riportok készíthetőek, segítve a vezetőket a döntések meghozatalában. A pandémia idején pedig szükségük volt a vállalatoknak arra, hogy minél gyorsabban információhoz jussanak. A Covid-19 pandémia alatti félelemérzetem és azok gazdasági hatásai kapcsán felmerülő kérdéseim és kíváncsiságom terelt a választott dolgozati téma felé. Dolgozatomban annak járok utána, hogy milyen hatással volt a Covid-19 világjárvány a magyar vállalatok controlling gyakorlatára nézve, illetve milyen mértékben támaszkodtak az üzleti intelligens rendszerekre a negatív következmények enyhítése érdekében. Kutatásomban igyekszem választ adni egy aktualitást élő kérdésnek: Az üzleti intelligencia révén a válsághelyzetben való reagálás képessége jelentősen növelhető-e? Feltételezem ugyanis, hogy a kontrollingalapú információs rendszerek gyakorlati alkalmazása segítheti a vállalatok hatékonyabb célmeghatározását és gazdálkodását a mai változékony gazdasági környezetben, s igyekszem ezt alátámasztani a mélyinterjú alanyok által a Covid-19 pandémia alatt tapasztaltakkal. Szakdolgozatomban fel kívánom tárni, hogy a vállalatok hol tartottak válság előtt a jelentések felhasználásában és miben változtak a pandémia hatására? Mire használják az üzleti intelligencia rendszereket, miért vezették be azokat és miképp segíti őket a céljaik elérésében? Továbbá fontosnak tartom megközelíteni a BigData kérdéskört, egy projekt sikerkritériumait és a kontrollingalapú információs rendszerek hazai megítélését és elterjedtségét BI tanácsadók segítségével. Utánajárásom során igyekeztem mind személyében és szakmailag is alkalmas, kontrolling területen dolgozó szakembereket válaszra bírni kérdéseimre félig struktúrált kvalitatív kutatás keretében, hogy minél realisztikusabb információhalmazból tudjak konklúziót levonni a téma kapcsán és minél hitelesebb képet adhassak a mai kontrolling gyakorlatról annak érdekében, hogy a lehető legközelebbi konzekvenciát vonhassuk le a jövőre nézve. Két elismert hazai BI tanácsadóval volt lehetőségem beszélgetni, illetve 6 kontroller segített körvonalazni a hazai gyakorlati tendet. Magyarországon több mint 10 ezer közép és nagyvállalat működik. A vizsgálat eredményei hasznos információkat adhat közülük azon vállalatok számára, melyek még csak latolgatják a bevezetés kérdését, de azon gazdasági szereplők számára hasznos információkat nyújthat, akik már rendelkeznek üzleti intelligencia rendszerrel, viszont a BI stratégiájuk még tökéletesítést kíván meg.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Németh Krisztina
Belső
főiskolai docens; Számvitel Tanszék; PSZK
Thomann Ádám Márton
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: gazdaságinformatika, kontrolling, kontrollingrendszer, projekt(ek), üzleti intelligencia
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 03. 08:45
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 03. 08:45

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet