Rendelés-visszaigazolási folyamat automatizálása vállalati környezetben robotizált folyamatautomatizáció és low-code fejlesztés felhasználásával

Németh Mátyás (2021) Rendelés-visszaigazolási folyamat automatizálása vállalati környezetben robotizált folyamatautomatizáció és low-code fejlesztés felhasználásával. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat - javított.pdf] PDF
Szakdolgozat - javított.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of temavazlat-es-osszefoglalas_javitott.pdf] PDF
temavazlat-es-osszefoglalas_javitott.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (373kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témájának kiválasztásakor a sok szempont közül első helyen állt, hogy valami életközeli és “forró” téma legyen, így találtam rá, a munkám során is gyakran használt “Low-code” fejlesztési platformokra, mint az üzleti IT folyamatok automatizálásának (RPA - Robotic Process Automation) egyik alapkövére. A manapság egyre nyilvánvalóbb fejlesztő-hiány, és a programozók iránti magas kereslet magával vonja, hogy kisebb problémák megoldására, a kis és középvállalkozások IT folyamatainak automatizálására nem jut elég szakképzett erőforrás. Így az IT szektorban egyre inkább koncentrálnak a fejlesztés kiszervezésére, minél több programozói szemlélettel rendelkező, ám más területről érkező szakember képzésével. Ennek a folyamatnak egy fontos állomása a low-code platformok megjelenése, ami kevésbé elegáns és hatékony, ugyanakkor - a hardverek és a technológia fejlődésének köszönhetően - még bőven versenyképes alternatívát kínálnak az utolsó karakterig kézzel megírt programkódok, és a horribilis programozói bérek között. A kényszer és üzleti logika szülte megoldás azonban nem, hogy összeomlott volna, hanem kivirágzott és új lehetőségeket tárt fel. A dolgozók saját folyamataikat tudják programozói szemlélettel optimalizálni, illetve kaptak fejlesztői eszközöket, amivel a területen már meglévő tapasztalatukkal új dimenziókat nyithatnak a munkájukban. Dolgozatomban egy olyan konkrét fejlesztést járok körbe az üzleti és fejlesztési modellek bemutatásával, mely a fenti előnyöket kihasználva nyújt versenyképes megoldást vállalati környezetben. A rendelés-visszaigazolási folyamat automatizációját megvalósító botot - más néven automatizált szoftveres megoldást - az elejétől a végéig én fejlesztettem egy magyarországi autóipari nagyvállalatnál. A felmerülő nehézségek és azok megoldásai betekintést nyújtanak a fent említett low-code platformok robotizált folyamatautomatizációs felhasználásának módjába. Részletezem a felhasznált eszközöket és metodikát, valamint egy RPA fejlesztő csapat vezetőjével készített interjú során keresem a választ a nagyvállalati bevezetés nehézségeire, és a sikeres alkalmazás mikéntjére. Végezetül meghatározom a dolgozat konklúzióját és a további fejlesztési területeket.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Gazdaságinformatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdaságinformatikus

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Attila Márton Putnoki
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Kaderják Gyula
Belső
Mesteroktató; Alkalmazott Kvantitív Módszertan Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: automatizáció - automatizálás, elektronikus megrendelés(ek), irodaautomatizálás, kódolás, robotok
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 03. 08:45
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 03. 08:45

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet