Védelmi rendszerek és technológiák. Egy cég védelmi technológiájának elemzése.

Juhász Fanni (2021) Védelmi rendszerek és technológiák. Egy cég védelmi technológiájának elemzése. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Juhász_Fanni_szakdolgozat_A3JV88.pdf] PDF
Juhász_Fanni_szakdolgozat_A3JV88.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. December 09..

Download (1MB)
[thumbnail of titkosítási.pdf] PDF
titkosítási.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (178kB)
[thumbnail of BA_O_Juhász_Fanni.pdf] PDF
BA_O_Juhász_Fanni.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. December 09..

Download (426kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatommal szerettem volna egy teljes képet adni az olvasó számára a védelmi rendszerek és technológiák megismerésének céljából. A teljes téma megértéséhez nem mehetünk el a múltbeli történésék mellett, ezért először is egy történelmi áttekintéssel veszem számba azt a számos eseményt, melyek hozzájárultak a jelenbéli védelmi rendszerek és technikai vívmányok, vagyis az IDS/IPS létrejöttéhez. A történelmi visszatekintés után a behatolás érzékelő rendszer ismertetésével folytattam munkám. Ennek a rendszernek számos típusa megtalálható és ezek mellett az észlelési módja is bemutatásra kerül. Példákat hozok a mindennapi életben szembejövő IDS-ekről is, mint például a SolarWinds Security Event Manager (SEM) vagy az egyik legnépszerűbb nyíltforráskódú Suricata rendszer. Munkám másik fontosabb része az IPS-ek, melyek kéz a kézben járnak az IDS-ekkel, részletre menő ismertetése. Definiálása után prezentáltam azokat a mindennapos fenyegetési formákat, melyeket az IPS képes elhárítani. Ilyenek például az ismert DDoS támadások vagy éppen a vírusok. A behatolásgátló rendszernek legfőbb előnyeiről és annak módszereiről is olvashatunk. Ennek a fejezetnek a végén pedig a típusai is bemutatásra kerül. A szakdolgozat kutató munkarésze a CIB bank védelmi technológiájának bemutatása. Milyen eszközökkel és milyen funkciókat használnak a mindennapokban. Itt megemlítem hogy milyen példákat osztottak meg velem a szakmai gyakorlatom során az információ biztonság munkatársai. Fontosnak gondoltam a jövőre való kitekintést is de előtte a jelenlegi állapotokat ismertettem. Milyen kibertámadásokat kell kivédeni napjainkban . A felhő alapú szolgáltatások veszélyeire is kitérek hiszen a Covid 19 hatására az infrastruktúrák nagyobb része a felhő szolgáltatások felé fejlődtek, de ez több sérülékenységet hagy magaután. Kis kitekintésként megemlítettem a mesterségesintelligencia veszélyét is és annak jövőképét hova fejlődhet ez a technológia. Végül pedig összegeztem az észrevételeimet egy rövid össszegzésben.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Gazdaságinformatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdaságinformatikus

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Bendes László
Belső
Mesteroktató; Alkalmazott Kvantitív Módszertan Tanszék; PSZK
Huszár Attila
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: bank informatikai rendszerei, bankbiztonság, biztonsági rendszer, megelőzés, mesterséges intelligencia, monitoring, vírusvédelem
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 03. 08:45
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 03. 08:45

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet