Épületek idősoros fogyasztási adatainak összehasonlítása és elemzése

Sashalmi Gellért (2021) Épületek idősoros fogyasztási adatainak összehasonlítása és elemzése. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Sashalmi_Gellert_szakdolgozat.pdf] PDF
Sashalmi_Gellert_szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Temavazlat-es-osszefoglalas_Sashalmi_Gellert.pdf] PDF
Temavazlat-es-osszefoglalas_Sashalmi_Gellert.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (352kB)

Absztrakt (kivonat)

A dolgozatban egy módszertan került kialakításra az épületek idősoros mérési adatainak elemzéséhez. A vizsgálat arra irányult, hogy az idősoros adatok, valamint az épületekről rendelkezésre álló, néhány további működési adat segítségével a lehető legrészletesebb energiafogyasztási profil készüljön, amely az anomáliák feltárása mellett támpontot ad a döntéshozó számára, hogy a rendelkezésre álló forrásokat megfelelően tudja befektetni a lehető legnagyobb megtakarítás érdekében. Egy olyan osztályozási rendszer felállítása történt, mely alapján a különböző vizsgálati pontok skálázásával rangsorolhatóvá váltak a vizsgált fogyasztók. Támpontot kíván nyújtani a döntéshozók számára, hogy melyik épületben és milyen ponton érhető el megtakarítás. Segíti a rendelkezésre álló források megfelelő elosztását, a beruházások, vagy pályázatok helyszíneinek meghatározását.  A vizsgálathoz az épületek villamosenergia-hálózatos szolgáltató által gyűjtött és a felhasználó számára rendelkezésre bocsájtott 15 perces gyakoriságú kWh mértékegységben mért idősoros adatait használja fel, valamint az épület működési adataiból a rendelkezésre állókat. A módszertan kialakításánál fontos szempont volt továbbá, hogy az elemzéshez szükséges adatok előállítása, begyűjtése, ezáltal az egész vizsgálati folyamat, költséghatékony legyen. Ezen felül a módszertan vizsgált pontjai olyan megtakarítási potenciálokat ismertet, melyek zöme beruházást nem igényel. A legtöbb esetben az épülethasználók és az üzemeltetők szemléletformálása, valamint a berendezések megfelelő szabályozásának beállítása elegendő a megtakarítás eléréséhez. A módszertanban vizsgált öt pont: Abszolút fogyasztásFajlagos fogyasztásKiugró értékekÜzemidőn kívüli felhasználás arányaIdeális idősortól való távolság A dolgozatban tizenkét épület villamosenergia-fogyasztási adatai lettek összehasonlítva. Az elemzett épületek mind közel azonos (iroda) funkciójúak. A vizsgálat során a 2018-as évre vonatkozó 15 perces villamos energiafogyasztási adatok lettek felhasználva, valamint az épületek alapterületei, amelyek a fajlagos összehasonlítást tették lehetővé. A vizsgált épületek között voltak több száz négyzetméteres irodák és több ezer négyzetméteresek is. Az öt vizsgálati ponton felül külön is felmérésre kerültek egyes aspektusok, mint például a trendeket és szezonalitás vizsgálatokat, ami a módszertanban az ideális idősortól való távolság részeként szerepel. Az elemzés eredményeként egyértelmű rangsor állt elő a vizsgált épületekről, a megtakarítási potenciál függvényében.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Gazdaságinformatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdaságinformatikus

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Lengyel Kristóf
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Sándor Ágnes
Belső
egyetemi tanársegéd; Gazdaságinformatika Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adatbányászat, adatelemzés - adatbányászat, döntéstámogatás, döntéstámogató módszerek, energiafelhasználás, energiagazdálkodás, energiatakarékosság, idősorelemzés, idősorok, megtakarítási lehetőségek, villamosenergia
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 03. 08:44
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 03. 08:44

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet