Az Aegon Magyarország Általános Biztosító Zrt. adó- és járulékfizetési kötelezettségei

Laukó Alexandra (2021) Az Aegon Magyarország Általános Biztosító Zrt. adó- és járulékfizetési kötelezettségei. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Laukó Alexandra_Záródolgozat_RZANAX.pdf] PDF
Laukó Alexandra_Záródolgozat_RZANAX.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. December 09..

Download (2MB)
[thumbnail of Laukó Alexandra_Titkosítási kérelem_RZANAX.pdf] PDF
Laukó Alexandra_Titkosítási kérelem_RZANAX.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (512kB)
[thumbnail of Laukó Alexandra_Záródolgozati összefoglalás_RZANAX.pdf] PDF
Laukó Alexandra_Záródolgozati összefoglalás_RZANAX.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. December 09..

Download (534kB)

Absztrakt (kivonat)

Záródolgozatom témája az Aegon Magyarország Általános Biztosító Zrt. főbb adó- és járulékfizetési kötelezettségeinek bemutatása. A 2020-as évben több változás is történt a vállalat életében. Az Aegon N.V. anyavállalat megállapodott a Vienna Insurance Grouppal több európai leányvállalatának eladásáról, köztük van a magyarországi is. A tranzakció azonban még jelenleg sem zárult le. A COVID-19 hatására a munkavállalók átálltak otthoni munkavégzésre, a jövőben pedig a hibrid munkarend lesz az irányadó. Ez sok előkészülettel jár mind a munkaeszközök beszerzése kapcsán és a munkaszerződések módosítása kapcsán is. Dolgozatomban bemutatom röviden a társaságot, annak helyzetét a hazai biztosítási piacon. Ismertetem az adózási alapfogalmakat, majd bemutatok néhányat az Aegon Magyarország Biztosító Zrt.-t érintő adók- és járulékfajták közül. Összevetem az előző üzleti évek adatait a megfizetett adók- és járulékok tekintetében. A vállalat méretéből adódóan a különböző bevallások összeállításával és beküldésével egy külön csoport foglalkozik. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy bevallási- és fizetési kötelezettségeit határidőre teljesíti, megbízható adózónak minősül. Összefoglalva a dolgozatban leírtakat kijelenthető, hogy az adózási utasításban meghatározott határidők minden munkavállaló számára tarthatók, jól összehangoltak. A folyamatok logikusan felépítettek és gördülékenyen működnek. Az adóbevallások elkészítéséhez számos terület szoros együttműködésére van szükség. A jövőben, amin csiszolni lehetne az az, hogy a manuális adatgyűjtések számát érdemes lenne minél jobban lecsökkenteni, ahol lehet, így kevesebb lenne a hibalehetőség és időt spórolnának a különböző szakterületek. Az adófizetési kötelezettségek csökkentésének lehetősége viszonylag korlátozott. Nem ez a fő terület, ahol költségeit optimalizálni tudja egy vállalat. Azonban számos adókedvezmény és adóalap csökkentő tétel áll rendelkezésre. Az Aegon Magyarország Biztosító Zrt. él is az adótörvények által biztosított opciókkal (pl.: TAO és szociális hozzájárulási adó esetében is). Úgy gondolom a cégautóadó esetében viszont lenne mód csökkenteni az adó összegét, különösen így, hogy a vállalat átáll a hibrid munkarendre. Érdemes lenne átgondolni, hogy biztosan ennyi gépjárműre van –e szükség vagy van munkavállaló, aki esetleg tudja nélkülözni. A „felesleges” autókat pedig el lehetne adni. Így az ötévente esedékes gépjármű-állomány csere is kevesebb költséggel járna. A tulajdonosváltás miatti bizonytalanság nem érezhető a vállalat működésén. Továbbra is a legfontosabb cél az, hogy az ügyfelek ne érezzenek ebből semmit, változatlan színvonalú szolgáltatást kapjanak.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Rapcsák Éva
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: projektmunka
Kulcsszavak: adózás, adózási folyamat, ÁFA, biztosító társaság, járulékfizetés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 03. 08:44
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 03. 08:44

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet