A gyártástechnológia fejlesztése egy kézműves tejfeldolgozással foglalkozó családi vállalkozás esetében

Szabó-Burján Anna (2021) A gyártástechnológia fejlesztése egy kézműves tejfeldolgozással foglalkozó családi vállalkozás esetében. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Szakdolgozat-Szabó-Burján Anna-S65KMT.pdf] PDF
Szakdolgozat-Szabó-Burján Anna-S65KMT.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2050. December 09..

Download (1MB)
[thumbnail of TITKOSÍTÁSI KÉRELEM-Míves.pdf] PDF
TITKOSÍTÁSI KÉRELEM-Míves.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (116kB)
[thumbnail of temavazlat-es-osszefoglalas-2020-majus.docx.pdf] PDF
temavazlat-es-osszefoglalas-2020-majus.docx.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2050. December 09..

Download (227kB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozatom témája a kézműves tejfeldolgozással foglalkozó családi vállalkozásunk gyártástechnológiájának fejlesztése volt. A fejlesztés kiterjed a meglévő üzemterület növelésére, illetve új termelőeszközök beszerzésére. Ezt egy beruházás keretein belül szeretnénk megvalósítani, amelyhez első lépésben értékeltem a vállalkozásunk elmúlt 8 évét, amely fejlődő tendenciát mutatott. Éppen ezért is éreztük a fontosságát, annak, hogy fejlesszük az eszközparkot, ami által több tejterméket tudunk előállítani, így a keresleti oldalt jobban ki tudnánk elégíteni, mivel ezzel többször volt problémánk az elmúlt években. Ennek alátámasztásaként primerkutatásokat is végeztem, amelyből megállapítható volt, hogy valóban növekvő igény van a kézműves termékekre. A dolgozatom fő része pedig a várható beruházás számszerűsítése volt, amelyhez a tanultak alapján becsléseket végeztem, hogy a beruházás hatására hogyan alakulhat a jövedelmezőség, miként változhat az önköltség, illetve, hogy megtérülő beruházás lesz-e. A számítások alapján megállapítható, hogy megtérülő beruházásról van szó. Azonban a számítások során új, tovább vizsgálandó területek is előkerültek, mint például a megnövekedett árbevétel miatt számításba kell venni az áfakörbe való belépést és annak hatásait (18% áfa), illetve a kapacitás megnövekedése miatti többlettermékek értékesítéséhez a piacfelfejlesztésével járó költségekkel is érdemes lenne tovább kalkulálni (marketing költségek).

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Controlling szakközgazdász

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Kresalek Péter
Belső
Mestertanár; Számvitel Tanszék; PSZK
Palástiné Kovács Judit
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: záródolgozat
Kulcsszavak: beruházás(ok) értékelése, beruházás(ok) pénzügyi elemzése, controlling - kontrolling, családi gazdaság(ok), családi vállalkozás, tejtermék-előállítás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 03. 08:44
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 03. 08:44

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet