A digitális forradalom controllingra gyakorolt hatásai a Robert Bosch Elektronika Kft.-nél

Nagy Zsófi (2021) A digitális forradalom controllingra gyakorolt hatásai a Robert Bosch Elektronika Kft.-nél. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Nagy Zsófi_BS6CBY_szakdolgozat.pdf] PDF
Nagy Zsófi_BS6CBY_szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. December 08..

Download (1MB)
[thumbnail of Nagy_Zsófi_BS6CBY_titkosítás.pdf] PDF
Nagy_Zsófi_BS6CBY_titkosítás.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (192kB)
[thumbnail of BA_O_Nagy_Zsófi.pdf] PDF
BA_O_Nagy_Zsófi.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. December 08..

Download (298kB)

Absztrakt (kivonat)

Korunk egyik velejárója a digitalizáció, amely a mindennapjaink részévé vált. A munka világára nézve az Ipar 4.0 megjelenése nagy változásokat hozott magával a vállalatok életében. A beszerzés, a logisztika és a gyártás területén is új megoldások jelentek meg, amik a munkavállalók dolgát megkönnyítik, a vállalat számára pedig erőforrásokat takarítanak meg. Egy-egy ilyen Ipar 4.0-hoz kötődő beruházásnak súlyos anyagi vonzata van, ezért a fejlesztésekben főleg a nagy tőkével rendelkező multinacionális vállalatok járnak élen. Az Ipar 4.0 az összekapcsolt folyamatokon alapszik, egy olyan hálózatot kell kiépíteni, ahol minden információ azonnal rendelkezésre áll. Ezzel természetesen a controllerek munkájára is hatással van. Eddig főleg az adatok előállításán és strukturálásán volt a hangsúly, most előtérbe került az adatok elemzése és ok-okozati összefüggések keresése. A különböző Business Intelligence (BI) megoldások lehetőséget biztosítanak a riportálás megkönnyítésére, látványos grafikonokkal lehet bemutatni az eredményeket. Ezek segítik a könnyebb megértést, ezzel hozzájárulnak a controllerek döntéstámogató funkciójának betöltéséhez. A változások és fejlesztések velejárója, hogy a munkavállalók féltik a munkájukat, attól tartanak, hogy robotokkal helyettesítik majd őket. Ez a félelem nem teljesen alaptalan, hiszen a történelem során az újabb ipari forradalmaknak mindig volt olyan hatása, hogy munkahelyek szűntek meg és helyettük új munkahelyek jöttek létre. Ez várhatóan most is így lesz, a folyamat már el is kezdődött. A gyártásban egyre kevesebb szükség lesz az emberi munkára, viszont helyette az adatokkal foglalkozó munkavállalók száma jelentősen nőni fog. Vállalaton belüli átstrukturálódásokra kell számítani. A controllingra nézve új munkakörök jöttek létre. 2021-ben a Robert Bosch Elektronika Kft. Controlling osztályán is változások történtek, megjelent a Business Partner, Business Analyst, Subject Matter Expert és a Data Sientist munkakör. Ezek a LEAN alapelveket követve egy szorosan együttműködő, veszteségmentes osztály működését teszik lehetővé. Dolgozatomban egy létező probléma megoldását vittük véghez a Controlling osztályon Ipar 4.0 segítségével. Összességében a digitalizációnak pozitív hozadékai vannak, viszont fontos megjegyezni, hogy egy rosszul működő vállalatot nem lehet helyrehozni csupán Ipar 4.0-hoz kötődő megoldásokkal, először a problémát kell megoldani.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Kresalek Péter
Belső
Mestertanár; Számvitel Tanszék; PSZK
Páldi Richárd
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: Bosch, controlling, digitalizáció, digitális forradalom, ipar 4.0
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 03. 08:44
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 03. 08:44

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet