Nagyvállalati termékek önköltségének meghatározása informatikai módszerek segítségével

Kramarics Áron (2021) Nagyvállalati termékek önköltségének meghatározása informatikai módszerek segítségével. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of L8NMOR_kramarics_aron_2021.pdf] PDF
L8NMOR_kramarics_aron_2021.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. December 13..

Download (5MB)
[thumbnail of titkositas_kramarics_aron_2021.pdf] PDF
titkositas_kramarics_aron_2021.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (501kB)
[thumbnail of SZTK_O_kramarics_aron.pdf] PDF
SZTK_O_kramarics_aron.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. December 13..

Download (413kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomat a WESSLING Hungary Kft.-nél készítettem, amely analitikai vizsgálatokat végez három üzletágban, élelmiszeranalitikai, környezetanalitikai és gyógyszeres területen, emellett azonban szaktanácsadással, kutatás-fejlesztéssel is foglalkozik. A munka során az első lépéseket tettem meg egy nagyrészt automatizált, komplex és hatékony informatikai megoldásokat alkalmazó önköltségszámítási rendszer kiépítése felé. Az első kihívást a bérköltségekkel való munka okozta, hiszen ezek szenzitív adatok, biztosítani kell, hogy csak az erre feljogosított személyek és csak a szükséges mértékben férjenek hozzá. Az informatikus kollégákkal közösen fejlesztett online rendszer képes arra, hogy a bérszámfejtő rendszerből kinyert aktuális havi munkaidő- és munkabér-adatokat az önköltségszámítás rendje által igényelt kisebb szervezeti egységekhez, ún. munkacsoportokhoz rendelje. A következő lépésben az előző lépésnél már említett munkacsoportok feladatszámának meghatározása történik, illetve munkaidejük felosztása az általuk végzett alfeladatok között, melyek már egyértelműen a vállalat termékeihez köthetőek. A folyamat végén valamennyi munkacsoport esetén megállapítható, hogy hány feladatot végzett el, és hogy az egyes alfeladatokkal mennyi időt töltött, ily módon az alfeladat egy termékre eső bérköltsége is meghatározható. A harmadik lépésben a már említett munkacsoportokra jellemző munkaidő-, fizetés- és feladatszám-adatok, valamint az SAP-rendszerből származó lekérdezések egy ún. költségszámoló excelben jelennek meg együtt, mely képes a különböző OH-szinteken megjelenő költségek termelő egységekhez való hozzárendelésére, lebontására. Ily módon tetszőleges termelő egység esetén meghatározható pl. hogy átlagosan egy feladatára az üzletági OH-terület hány Ft-os bérköltsége jut. A felállított rendszer hosszú távon hasznos segítséget nyújt a HR- és bérpolitikában is a fluktuáció kezelhető szinten tartásával, a kulcsfontosságú munkacsoportok és emberek azonosításával és megtartásával.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Gazdaságinformatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Mérnök közgazdász

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Szigili Krisztina
Belső
Mestertanár; Gazdaságinformatika Tanszék; PSZK
Volk Gábor
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: záródolgozat
Kulcsszavak: analitikai kémia, gazdasági szolgáltatás, informatikai rendszer(ek), önköltség, önköltségszámítás, vezetői információs rendszer(ek)
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 03. 08:44
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 03. 08:44

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet