Pénzforgalmi bankszámla, illetve lakossági folyószámla nyitása, számlavezetése és a bankszámlák pénzforgalmával kapcsolatos feladatok.

Varga Csilla Klaudia (2021) Pénzforgalmi bankszámla, illetve lakossági folyószámla nyitása, számlavezetése és a bankszámlák pénzforgalmával kapcsolatos feladatok. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Varga Csilla Klaudia_záródolgozat3.pdf] PDF
Varga Csilla Klaudia_záródolgozat3.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (553kB)
[thumbnail of zaro-dolgozati-osszefoglalas_2021_foszk (2) (2).pdf] PDF
zaro-dolgozati-osszefoglalas_2021_foszk (2) (2).pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (313kB)

Absztrakt (kivonat)

Záródolgozatomban a pénzforgalmi bankszámlák, illetve lakossági folyószámlák nyitásának, számlavezetésének és a bankszámlák pénzforgalmával kapcsolatos feladatok vizsgálatát választottam. Dolgozatom célja volt vizsgálni a pénzforgalmi bankszámlák és lakossági folyószámlák szerepét a pénz- és fizetési forgalomban. Arra kerestem a választ, hogy milyen jellemző különbségek figyelhetők meg a pénzintézetek által kínált lakossági folyószámlák között. A vizsgálataim során a választott témát az ügyfél oldaláról igyekeztem feltárni. Dolgozatomban rövid szakirodalmi áttekintésre kerítettem sort, melyet követően a pénzintézetek által kínált lakossági folyószámlákat igyekeztem összehasonlítani. Az elemzéshez a money.hu bankszámla összehasonlító programot használtam. A szűrést egy 30 éves ügyfélre, 200.000 Ft havi átutalással (jövedelem), dombornyomott bankkártya és SMS szolgáltatás igénylésével végeztem el. A kutatás során 8 pénzintézet legkedvezőbb számlacsomagjait hasonlítottam össze az éves összköltségek, 7 vizsgált szolgáltatási díj, valamint a számlaigénylési feltételek, és kedvezmények alapján. A kapott eredmények azt mutatják, hogy csupán az éves összköltségeket figyelembe véve a Gránit Bank Helló Gránit számlacsomagja, és az Erste Bank George online számlacsomagja tekinthető a legkedvezőbbnek. A szolgáltatási díjakat összehasonlítva arra az eredményre jutottam, hogy a bankok számlacsomagjai között nincsenek jelentős különbségek. Azonban mégis a Helló Gránit számlacsomag, a George online számlacsomag, és a Magnet Diamond számlacsomag tekinthető a legkedvezőbbnek a szolgáltatási díjak szempontjából. A legmagasabb költségekkel járó számlacsomagnak az OTP Bank Bázis számlacsomagja tekinthető. Ugyanakkor érdemes alaposan megvizsgálni a különböző számlacsomagokat, mivel azokat leginkább az ügyfél igényeinek megfelelően kell szemügyre venni. Aki például gyakran folytat bankkártyás vásárlásokat, annak nem kedvező a KDB Bank Net számlacsomagja, mivel 0,30 %-os díjat számítanak fel, szemben a többi pénzintézet 0 %-os díjával. A kutatási eredmények arra is rávilágítottak, hogy több szolgáltatás esetében is hasonló díjszabást igyekeznek meghatározni a bankok. Véleményem szerint érdemes vizsgálni, hogy a számlacsomagok mögött milyen szerviz, ügyfélszolgálat áll. Ez időnként nagyban megkönnyíti és olcsóbbá teszi a banki ügyintézést, pénzforgalmat.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Takács Bence
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: projektmunka
Kulcsszavak: bank, bankszektor, folyószámla, hitelintézet, hitelkártya
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 03. 08:43
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 03. 08:43

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet