Adattárolás megtervezése egy térinformatikai rendszernél

Repiczki Máté (2021) Adattárolás megtervezése egy térinformatikai rendszernél. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Adattárolás megtervezése egy térinformatikai rendszernél.pdf] PDF
Adattárolás megtervezése egy térinformatikai rendszernél.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2071. December 14..

Download (1MB)
[thumbnail of titkositasi_kerelem.pdf] PDF
titkositasi_kerelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (54kB)
[thumbnail of BA_O_Repiczki_Máté.pdf] PDF
BA_O_Repiczki_Máté.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2071. December 14..

Download (467kB)

Absztrakt (kivonat)

Napjainkban a technológia folyamatos fejlődése egyre több adatot generál. Ezek kezelésével és értelmezésével olyan információkhoz juthatunk, amelyek segítségével átfogó képet kaphatunk egy-egy folyamatról, termékről, szolgáltatásról, elemzésükön keresztül pedig még ennél is többet tudhatunk meg a vizsgálni kívánt területről. Szakdolgozatomban egy választott térinformatikai rendszernél felmerülő igényeket és ezek megoldásainak témakörét járom körbe az adattárolás, tervezés és kivitelezés szemszögéből. Dolgozatom során bemutatom a térinformatikai adatok publikációs alkalmazását, milyen jellegű és mekkora mennyiségű adatot tárol, illetve milyen módokon válnak ezen térinformatikai adatbázisok az ügyfelek számára is értelmezhetővé és elemzésre alkalmassá. Bemutatom a térinformatika gyakorlati helyemen való alkalmazási részeit, valamint ismertetem az adatfeldolgozás folyamatait. Kitérek az adattárolást megvalósító eszközökre, valamint az ezeket működtető szoftveres megoldásokra is. Bemutatásra kerülnek továbbá a kezelt adatok, minden egyes sajátosságukkal és felhasználási területükkel együtt. Kutatással megvizsgálom a szükséges adatbázisok felépítéséhez szükséges adatszerkezeteket illetve adatstruktúrákat és a feladat szempontjából legmegfelelőbbet alkalmazom. Dolgozatom legfőbb részében ismertetem egy térinformatikai alkalmazás tervezési lépéseit, a szükséges előkészületeket, a különösen fontos lépéseket pedig mélységekbe menően magyarázom el. A felhasználási körhöz illetve a megrendelői igényhez mérten alakítom a modul működését. Elkészítettem az adatok kiértékeléséhez szükséges interfészt, a programkódokat pedig VBA nyelven írtam meg hozzá. A tervezett rendszer működőképességét a megvalósítás illetve tesztelés során mutatom be. A dolgozat összefoglaló részében ismertetem a kutatási és tervezési eredményeket, elemzem azokat, majd levonom a szükséges konzekvenciákat.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Gazdaságinformatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdaságinformatikus

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Lázár Lajos
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Mészáros György
Belső
Mesteroktató; Gazdaságinformatika Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adatbázis, adatbázis szerkezet, adatbázis(ok), adatbáziskezelés, adatbázistervezés, adatbevitel, rendszer, térinformatika, térkép
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 03. 08:42
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 03. 08:42

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet