Látvány és csapatsportok adókedvezményének hatása egy nonprofit szervezet működésére nézve

Häfner Ildikó Virág (2021) Látvány és csapatsportok adókedvezményének hatása egy nonprofit szervezet működésére nézve. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Végleges.pdf] PDF
Végleges.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of BA_O_Hafner_Ildiko_Virag.pdf] PDF
BA_O_Hafner_Ildiko_Virag.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (395kB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozatom témájaként a látvány és csapatsportok adókedvezményének a hatását vizsgáltam meg egy egyesület életére nézve. Alapvetően 2 részre bontható, amiben az első felében a jogszabályi háttér kerül bemutatásra. A civil szervezetek működése és adózása kerül bővebb kifejtésre, melyben az egyesületek működésének feltételeit és sajátosságait ismertetem. Ezt követően miután a közhasznúság és egyéb a gazdasági társaságoktól eltérő tulajdonságok is bemutatásra kerülnek, magát az adókedvezmény és az adófelajánlás rendszerének felépítéséről írok. Ezen fejezeten belül kerül megemlítés a történelmi háttérről és a látvány sportok sportszövetségei közötti különbségekről. A két formája az adókedvezmények egy számpéldán keresztül kerül összehasonlításra. Ebben a bekezdésben jól láthatóan szerettem volna végig vezetni az olvasót, egy olyan rálátással, mely a támogatói oldalról közelíti meg a választott témát és egy külső szemlélő is könnyen megérti a különbségeket a két módszer között. A dolgozatom második felében magára a választott egyesületre esik a fókusz, melyben bemutatom a MAFC sportegyesület létrejöttét és történelmi főbb mérföldköveit. Szó esik a klub tevékenységi köreiről is, majd az egyesület megismerése után két interjú következik a gazdasági és a röplabda szakosztály vezetőivel. Véleményem szerint, ezek az interjúk a fentebb említett kérdések alapján jól bemutatták az adókedvezmény előnyeit és hátrányait, amely első kézből, tapasztalatok alapján fogalmazódtak meg mindkét interjúalanyban. A tao támogatás lassan már 10 éve működik, mely sok jót és sok nehézséget is kínált az egyesületre nézve. Az utolsó fejezetekben az egyesület beszámolói alapján 3 év került kiválasztásra, melyből egy a kedvezmény előtt, a többi év pedig már a támogatás igénybevételének éveiről szól. A beszámolók összehasonlítása alapján és a közhasznú jelentések figyelembevételével egy rövid elemzés került bemutatásra, melyben a különbségek és hasonlóságok vizsgálatával vontam le következtetéseket a látvány és csapatsportok adókedvezményéről és ennek hatásairól. Fő elemzési szempont a bevételek összetétele és alakulása volt. A szakdolgozatom zárásaként a rendelkezésemre álló adatok alapján egy saját vélemény megfogalmazására került sor, melyben összegzem gondolataimat az adókedvezményről, ennek hatásairól a sportvilágra nézve.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Molnár Borbála
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Molnár Petronella
Belső
egyetemi adjunktus; Pénzügy Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adókedvezmény(ek), nonprofit szervezet(ek), nonprofit szervezetek gazdálkodása, sportegyesület, társasági adó
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 03. 08:42
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 03. 08:42

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet