Elektronikus szolgáltatások fejlődése és terjedése, koronavírus-járvány hatása a fizetési szokásokra.

Oczot Fruzsina Zsófia (2021) Elektronikus szolgáltatások fejlődése és terjedése, koronavírus-járvány hatása a fizetési szokásokra. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Elektronikus szolgáltatások fejlődése és terjedése, koronavírus-járvány hatása a fizetési szokásokra_Oczot Fruzsina Zsófia_OEDEPJ.pdf] PDF
Elektronikus szolgáltatások fejlődése és terjedése, koronavírus-járvány hatása a fizetési szokásokra_Oczot Fruzsina Zsófia_OEDEPJ.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. December 02..

Download (1MB)
[thumbnail of OczotFruzsinaZsófia_OEDEPJ_Titkosításikérelem.pdf] PDF
OczotFruzsinaZsófia_OEDEPJ_Titkosításikérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (588kB)
[thumbnail of BA_O_Oczot_Fruzsina_Zsófia.pdf] PDF
BA_O_Oczot_Fruzsina_Zsófia.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. December 02..

Download (229kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témája, amit feldolgoztam rendkívül érdekes és aktualitás szempontjából kiváló, hiszen a digitalizáció ebben a pillanatban is dolgozik. A technológia nem áll meg egy pillanatra sem, folyamatosan egyre több és jobb lehetőségeket kínál. Minden esetben igaz, hogy nincsen előrelépés digitalizáció nélkül. Rengeteg fejlődési potenciál lakozik az elektronikus csatornák és fizetési szolgáltatások terén továbbra is.   XXI. században a hagyományos bankolás ideje lejárt. A banki elektronikus csatornák megismerése alapján összességében elmondható, hogy a bankoknak nagy hangsúlyt kell fektetniük leginkább az internet- és mobilbankok fejlesztésére. Fontos, hogy ügyfélbarát, könnyen kezelhető alkalmazásokról legyen szó, melyek használatát bármelyik korosztály képes legyen elsajátítani. A telebank használata már nem számottevő, de nem elhanyagolható továbbra sem, ahogy a bankfiókok elérhetőségének biztosítása is, hiszen vannak még olyan ügyletek, melyeket jobb személyes keretek között intézni.  A magyar nemzet egy kimondottan készpénzkedvelő társadalom és ehhez a szokásához hű is marad még egy ideig. 2020-as évi Magyar Nemzeti Bank adatai alapján elmondható, hogy a tranzakciók közel 77 %-a történt készpénzzel. Napjainkra azonban már számos alternatív fizetési megoldás létezik. Ezek közül a legnagyobb népszerűségnek örvend a bankkártya, mely évtizedek óta használható fizetőeszközként. A magas arányú kedveltség oka, hogy az innovatív fizetési megoldásokkal gyorsabb és egyszerűbb a fizetés. Bár a nagyobb értékű vásárlásokat inkább digitális úton bonyolítják le, fontos lenne, hogy az elektronikus fizetési módszerek előtérbe kerüljenek a készpénzzel szemben.   A koronavírus-járvány hatásait vizsgálva a logikusnak vélt gondolatom nem következett be, mely szerint 2020. márciusától csökkent a magyarországi készpénzállomány. Ezzel ellenkezőleg jelentősen megnövekedett a hazai készpénzállomány összege. Ennek oka visszavezethető arra, hogy a pandémia miatt kialakult pánikhelyzet következtében az emberek elkezdték a készpénzt felhalmozni. A fizetési módok arányát vizsgálva elmondható, hogy az elektronikus fizetésre való igény felerősödött a járványügyi helyzet kapcsán. Viszont hiába növekedett az igény, ettől függetlenül a tranzakciók több, mint háromnegyede készpénzzel került végrehajtásra. A bankolási szokásokat a világjárvány nem befolyásolta olyan nagy mértékben, mint a fizetési megoldásokat. Hozzá kell tenni, hogy a digitális csatornák népszerűsége 2020. március előtt is magas arányt mutatott. Már a járványt megelőzően is online lehetőségek használata népszerű volt.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Gazdaságinformatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdaságinformatikus

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Dobák Dóra
Belső
főiskolai docens; Gazdaságinformatika Tanszék; PSZK
Jóna Zsuzsanna
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: banki szolgáltatás(ok), digitális technológia, e-banking, fizetési módok, készpénz nélküli fizetési formák, koronavírus-járvány (COVID-19)
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 03. 08:40
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 03. 08:40

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet