Egy vállalkozás számviteli információs rendszerének kialakítása

Vonnák Géza Dániel (2021) Egy vállalkozás számviteli információs rendszerének kialakítása. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat-Vonnák Géza Dániel.pdf] PDF
Szakdolgozat-Vonnák Géza Dániel.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. December 01..

Download (1MB)
[thumbnail of bgetitkositas.pdf] PDF
bgetitkositas.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (478kB)
[thumbnail of BA_O_Vonnák-Géza Dániel.pdf] PDF
BA_O_Vonnák-Géza Dániel.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. December 01..

Download (361kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom több részből áll, először egy rövid történeti részt fogalmazok meg magáról az információról és magáról a számvitelről. A szakdolgozatom elején pár oldalon keresztül bemutatom röviden a számvitel történetét, fogalmát és részterületeit. Majd ezek után a személyes motivációs tényezőkről mesélek, hogy mi a fők oka, hogy ezt a témát választottam. Majd a második részben szeretném bemutatni, hogy mi is az információ, mi a fogalma, illetve hogyan jött lére és miért vált fontossá.  Ugyanebben a részben fejeztem ki, hogy mi az információs rendszer, annak történetét és részterületeit. Így itt olvashatunk a vállalati folyamatok rendszerének létrejöttéről. Ilyenek lehetnek lehetnek például az MRP, MRP II, legvégül pedig a mai napig használatban lévő komplex vállalatirányítási szoftver, az ERP (Enterprise átalakítani, Planning System). Harmadik részben a komplexebb rendszerek helyett már a témacímben foglalt típust részletezem ki, azaz itt mutatom be a számviteli információs rendszert. Az utolsó fő fejezetben már egy valódi számviteli szoftver bevezetését fogom taglalni. Azaz egy külföldi cég könyvelői programjának (UNIT4) bevezetését részletezem ki. Beszélni fogok az új rendszer kialakításának nehézségeiről, mivel, hogy nem magyar szoftverről volt dolgunk. Így azt át kellett alakítani, számos helyen módosítani annak a szabály rendszerét. Mindezt azért, hogy a magyar számviteli szabályoknak megfeleljen és használható legyen a minden napokban. E folyamatban nagy segítség volt a magyar képviselet, akik bevezetés folyamatában végig segítségünkre voltak. Az új számviteli információs rendszer kialakításának bemutatását több alrészre bontottam, a számviteli területeknek megfelelően. Azaz a továbbiakban egyesével megyünk végig a főbb modulokkal kapcsolatos bevezetési feladatokon. Így a 4. fejezet alrészeiben olvashattunk a szállítói számlák iktatásán, azok könyvelésén át a vevői számlák félautomata módon történő könyvelésén keresztül egészen az automata banki kivonatok feldolgozásáig, s többi fontos területről. Legvégül pedig az új program bevezetésének nehézségeit, annak előnyeit és hátrányait részleteztem ki.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel (BA) Táv

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Abonyi Károlyné Katalin
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Simon Szilvia
Belső
főiskolai docens; Számvitel Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: 21. század, accounting history, accounting information systems, adatbázis hangolása, irodaautomatizálás, pénzügyi számvitel
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 03. 08:40
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 03. 08:40

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet