Generációváltás és professzionalizáció a hazai családi vállalkozásokban a Csekényi építőanyag kereskedés példáján keresztül

Rácz Attila (2021) Generációváltás és professzionalizáció a hazai családi vállalkozásokban a Csekényi építőanyag kereskedés példáján keresztül. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_RáczAttila_2021.pdf] PDF
Szakdolgozat_RáczAttila_2021.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (743kB)
[thumbnail of temavazlat-es-osszefoglalas_Rácz_Attila.pdf] PDF
temavazlat-es-osszefoglalas_Rácz_Attila.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (175kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom megírásának célja az volt, hogy a hazánkban napjainkban végbemenő családi vállalkozások generáció váltásának körülményeit, neuralgikus pontjait megismerjem, a szakirodalmi forrásokon és egy konkrét vállalkozáson keresztül. Dolgozatom szakirodalom kutatási részében a családi vállalkozás fogalmának meghatározásától indultam. Áttekintem az utódlási modelleket, a generáció váltás folyamatát, lépéseit és hogy melyek azok a szempontok, amelyek alapján a tulajdonosok utódot választanak és melyek azok a jellemzők, amikkel az utódnak bírnia kell a sikeres utódlás érdekében. Az előző évtized kutatásai már felhívták a figyelmet az átörökítés problematikájára az első generációs hazai családi vállalkozásokat érintően.  Bogáth (2016); Noszkay (2017) vizsgálataiból tudjuk, hogy a hazai családi vállalkozások kétharmada mégsem foglalkozik az utódlással. Esettanulmányom fókuszát a családi vállalkozás generáció váltására, az utódlás gyakorlati megvalósítására, az utódok professzionalizációban betöltött szerepére irányítottam. A kiválasztott vállalkozás alapítójának és az utódlásban érintett gyermekeinek, családtagjainak személyes élményein, tudásán, tapasztalatain keresztül világítok rá azokra a nehézségekre és jó gyakorlatra, melyek a családi vállalkozás életében jelen vannak. Az alapítás, a terjeszkedés, a vállalkozás mérföldkövei, működési feltételei, alkalmazotti létszáma, telephelyek, árbevétel, szerkezet, a vállalkozás értékei, fejlesztései szolgálnak alapul elemzésemhez. Az alapítóval, utódaival és azok házastársaival készített interjú válaszokon keresztül azonosítom be a családi vállalkozás generáció váltás folyamatát, nehézségeit, gyakorlati megvalósítását. Vizsgálom, hogy a vállalkozás milyen lépéseket tett a professzionalizáció útján, ehhez az utódok milyen mértékben járultak hozzá. A családi vállalkozások generáció váltásának szakirodalma és saját esettanulmányom egyaránt arra világítanak rá, hogy a hazai családi vállalkozásoknak szükségük van az átadási folyamattal kapcsolatos tudásra, felkészítésre, de leginkább arra, hogy érzékeljék az utódlási folyamat kihívásait.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Geri Gyula
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Németh Szilárd
Belső
főiskolai docens; Menedzsment Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: családi vállalkozások, esettanulmány, generációváltás, professzionalizáció, utódlás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 03. 08:39
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 03. 08:39

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet