A helyi adók rendszere és szerepük Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának gazdálkodásban

Nyágai Arvid Tibor (2021) A helyi adók rendszere és szerepük Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának gazdálkodásban. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Nyagai_Arvid_K30IKM_2021_Szakdolgozat.pdf] PDF
Nyagai_Arvid_K30IKM_2021_Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of BA_O_Nyágai_Arvid_Tibor.pdf] PDF
BA_O_Nyágai_Arvid_Tibor.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (456kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomban a koronavírus világjárvány a Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzat a 2020. évi költségvetésére gyakorolt pénzügyi hatásait mutatom be kiemelten az adóbevételek alakulására. A dolgozatom a 2018-2021-es évek vonatkozásában összefoglalja a helyi adóztatásra vonatkozó főbb szabályokat, továbbá egy általános bemutatást ad a helyi adók önkormányzati gazdálkodásban betöltött szerepéről, a helyi adóztatás főbb jellemzőiről, különös tekintettel a koronavírus világjárvány következményeinek enyhítésére hozott, helyi adókhoz kapcsolódó gazdaságvédelmi intézkedésekről. Ezek számszerűsített hatásai Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata példáján keresztül mutatom be.Szakdolgozatomat felvezetésként a helyi önkormányzatok kialakulásával, az általuk ellátandó feladatokat és azok finanszírozása keretszabályinak ismertetésével kezdem. A feladatfinanszírozási rendszer változásának ismertetése után bemutatom a helyi önkormányzatok szuverén adóztatását biztosító helyi adók rendszerét. Mindezen általános ismeretek bemutatása után rátérek az Önkormányzat Gazdasági programjára, majd a 2020. évi költségvetésének rövid bemutatására, kiemelve a helyi adórendeleteinek tükrében ismertetett, bevezetett helyi adók és átengedett központi adó terv-, illetve tény számainak alakulását.A veszélyhelyzet során meghozott kormányzati gazdasági intézkedések és az általuk szabályozott területek bemutatása után, rátérek azok 2020. évi költségvetési év során bekövetkezett, az Önkormányzat költségvetését érintő, számszerűsített gazdasági hatásaira. A 2020. évi adatokat a 2018. és 2019. évi beszámolók adataival összehasonlítva, táblázatok segítségével is szemléltetem, mellyel igazolom, hogy a meghozott intézkedések Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzatának 2020. évi költségvetésére gyakorolt hatása jelentős bevétel kieséssel járt, és számos nehézséget okozott.Mindazonáltal a vizsgált időszak tekintetében bizonyítom és megállapítom, hogy a felmerülő gazdasági nehézségek ellenére az Önkormányzatnak sikerült működőképességét fenntartani, éves gazdálkodását stabil keretek között végrehajtani, így előzetes elképzeléseimmel ellentétben az kormányzati intézkedésekkel járó jelentős forrásmegvonások, illetve saját bevételek csökkenése ellenére is a takarékos, megfontolt gazdálkodás összességében eredményes és biztosított volt.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Gyányi Tamás
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Kovácsné Dr. Sipos Ágnes
Belső
egyetemi docens; Pénzügy Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adó, helyi adók, helyi önkormányzat költségvetése, helyi önkormányzati gazdálkodás szervezeti rendsze, koronavírus-járvány (COVID-19), városi önkormányzat
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 03. 08:39
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 03. 08:39

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet