Hűtőipari helyzetkép: A Covid-19 hatása egy fagyasztott élelmiszert árusító kisvállalkozás ellátási láncára

Somodi Flóra (2021) Hűtőipari helyzetkép: A Covid-19 hatása egy fagyasztott élelmiszert árusító kisvállalkozás ellátási láncára. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Hűtőipari helyzetkép A Covid-19 hatása egy fagyasztott élelmiszert árusító kisvállalkozás ellátási láncára.pdf] PDF
Hűtőipari helyzetkép A Covid-19 hatása egy fagyasztott élelmiszert árusító kisvállalkozás ellátási láncára.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Somodi Flóra Témavázlat és Összefoglaló.pdf] PDF
Somodi Flóra Témavázlat és Összefoglaló.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (269kB)

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatom logisztika és ellátási lánc menedzsment témakörben készült, esettanulmány jelleggel egy vidéki családi vállalkozásra fókuszálva. Az ellátási lánc minden olyan tevékenységet magában foglal, amely a termék végső fogyasztóig történő eljutásáig történik, beleértve a kereslet-kínálat menedzselésre, a beszerzésre, készletezésre, rendelésfeldolgozásra, disztribúcióra és a kiszállításra. A kkv-k épp úgy, mint a nagyvállalatok és multinacionális cégek, törekednek a profitmaximalizálásra és a hatékony működésre, ennek érdekében szükségük van egy átlátható és biztos beszállítói hálózat kiépítésére. Szakdolgozatomban ezen fagyasztott állateledelt forgalmazó kisvállalkozás ellátási láncának kapcsolódási pontjait, szervezési és megvalósítási aspektusait vizsgálom, kiemelt figyelmet szentelve a 2020-as Covid-19 járvány által érintett időszaknak. Elemzésem középpontjába egy fagyasztott árut értékesítő kisvállalkozást helyeztem, mivel ebben a szektorban több élelmiszerbiztonsági előírásnak kell megfelelni, mint a nem-romlandó, szárazáru termékek esetében. Ennek köszönhetően a szállítás és tárolás során az ellátási lánc szereplőinek kivételes óvatossággal kell kezelniük ezeket a termékeket. A dolgozat elkészítésének célja az volt, hogy választ kapjak arra a kérdésre, hogy a járványhelyzet okozta korlátozások, miként befolyásolták a tranzitforgalmat és az áruellátás folytonosságát egy ilyen érzékeny szegmens esetében. Hipotézisem szerint a fagyasztott áruk szállítása során akadályozó tényezőt jelentett a vírushelyzet következtében a különböző országok által bevezetett politikai intézkedések. A dolgozat során kiemelt figyelmet szenteltem a fogyasztói magatartás változásának elemzésére, melyet saját primer és más szekunder kutatások alapján vizsgáltam, mivel egy másik felvetésem szerint a vizsgált időszakban az emberek nagyobb bizalommal választották a kisebb üzleteket és nyitottabbá váltak a fenntartható és egészéges életmód iránt, nem csak saját, de kedvenceik esetében is. Mivel a kisvállalkozás egy Magyarországon még újdonságnak számító kisállat etetési módszer, a BARF étrendhez szolgáló elemeket és kiegészítőket árusít, a terület elméleti megismeréséhez elsősorban állatorvosi segítséget vettem igénybe, az üzletvezető által adott mélyinterjú és Dr. Ian Billinghurst munkái segítették a témában való jártasságom elmélyítését, míg a logisztika terén fellelhető szakirodalom esetében Szegedi Zoltán és Demeter Krisztina professzorok munkái segítették az informálódásomat. A dolgozat gerincéül szolgáló elméleti áttekintés után betekintést nyújtottam a vállalkozás termékszerkezetébe és tevékenységébe, továbbá egy összehasonlító elemzést készítettem a BARF és a száraz tápos állatetetés költségeiről. Bemutattam a vállalati stratégiát, a cég beszállítói szerkezetét, valamint megalkottam a húsipar és húsfeldolgozás kibővített ellátási láncát, melyben elhelyeztem a vállalkozást is. Kiemelt figyelmet szenteltem a vállalkozás készletgazdálkodásának, melyet ABC és XYZ elemzéssel is megvizsgáltam, hogy betekintést nyerjünk az egyes termékek forgási sebességébe, valamint behatároljuk őket a Pareto-elv alapján, melynek elvégzésével arra jutottam, hogy bevételük kimagasló része a fagyasztott termékek értékesítéséből származik, az étrendkiegészítők és a kisállat kellékek a 20%-ba sorolhatóak. Ezt követően számolásokat végeztem el a 2019-2021 időszak havi árbevételét felhasználva, főként a koronavírus első hulláma által érintett 2020 február-június hónapokra fókuszálva. Az elvégzett számolásokból és az üzlet vevőkörével készített kérdőíves kutatásból kiderült, hogy az érintett időszakban a vállalkozás bevételei folyamatosan növekvő tendenciát mutattak, megállapítható, hogy a házhozszállítási opció bevezetésének következtében nőtt a vásárlók száma, illetve az egyes látogatások során vásárolt termékek mennyisége is nőtt, mely a fogyasztói magatartás villámszerű megváltozásának köszönhető, ahogy ez más szekunder kutatásokból is kiderült. Ehhez hozzájárult a home-office, a kényszerkarantén és más korlátozások bevezetése következtében megnőtt szabadidő, melynek köszönhetően sokan belevágtak az életmódváltásba, saját és kisállataik étkezési szokásainak megváltoztatásába. Összegezve az elméletet, a gyakorlatot és a kutatási eredményeket, arra a megállapításra jutottam, hogy a Covid-19 járvány elősegítette az életképes kisvállalkozások működését, melyek az ellátási láncokban keletkezett szakadások során képesek voltak helyettesítő termékekkel továbbra is kiszolgálni a felvevőpiacukat. Meglátásom szerint egy ilyen fekete-hattyú esemény során egy vállalkozásnak jóval könnyebb talpon maradnia, ha a költségvezető-stratégiai helyett kapcsolatorientált parterhálózattal rendelkezik, ahol nem csak áru- hanem folyamatos információáramlás is történik. Véleményem szerint a vállalkozásoknak fel kell ismerniük az ellátási hálóban rejlő lehetőségeket és kiaknázniuk azokat, hogy versenyképesek maradhassanak a nagyvállalkozásokkal szemben. Véleményem szerint az ellátási lánc különböző állomásainak összehangolása megoldást nyújthat a nagyvállalkozások árelőnyével szemben.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Bundik Fanni
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Kozma Tímea
Belső
egyetemi docens; Menedzsment Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: ellátási lánc - ellátó hálózat, esettanulmány, élelmiszer-ellátás, élelmiszerbiztonság, készletezés, készletgazdálkodás, kis- és középvállalkozás - KKV, koronavírus-járvány (COVID-19), logisztika
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 03. 08:39
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 03. 08:39

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet