Döntéstámogatás üzleti intelligencia alkalmazásával

Nagy Ágnes (2021) Döntéstámogatás üzleti intelligencia alkalmazásával. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Nagy_Ágnes_Döntestamogatas_üzleti_intelligencia_alkalmazásával.pdf] PDF
Nagy_Ágnes_Döntestamogatas_üzleti_intelligencia_alkalmazásával.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2121. December 31..

Download (2MB)
[thumbnail of Titkositasi_kerelem_Nagy_Agnes.pdf] PDF
Titkositasi_kerelem_Nagy_Agnes.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (523kB)
[thumbnail of BA_O_Nagy_Ágnes.pdf] PDF
BA_O_Nagy_Ágnes.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2121. December 31..

Download (427kB)

Absztrakt (kivonat)

A folyamatosan és gyorsan változó üzleti környezet következtében a vállalkozások elkezdték felismerni a meglévő információk értékét, mely eredményeképpen az utóbbi években igazán fontossá vált az üzleti intelligencia és annak alkalmazása döntéstámogatás céljából. Szakdolgozatomon belül az üzleti intelligencia meghatározásán felül megismerkedhetünk az adatok típusának, gyűjtési és tárolási módszereinek meghatározásával is, melyek elengedhetetlenek lesznek a későbbi elemzések elkészítéséhez, illetve ahhoz, hogy az adataink megfelelő időben és megfelelő minőségben álljanak majd rendelkezésre. Az adatelemzésekhez kapcsolódóan megismerkedhetünk az OLAP rendszer fogalmával, melyet kifejezetten a vezetői döntéstámogatás céljából alkottak meg; az adatbányászattal; mindezek mellett bővebben kerül bemutatásra az idősorelemzés és az idősorok ARIMA modellel készített előrejelzésének módszere is. Kutatásom célja az volt, hogy megmutassam miképpen alkalmazhatóak az üzleti adatelemzés módszerei a vizsgálatban szereplő vállalkozásnál meglévő nagy adatmennyiségre alapozva, melyek első sorban a vizsgált adatokra vonatkoztatva tranzakciós adatok, illetve arcstatisztikák (nem, kor). Továbbá az is, hogy bemutatásra kerüljön milyen előnyei származhatnak ezzel a vállalatnak, mely kérdésekre kaphatunk információkat. Az elemzések elkészítése a Python fejlesztőkörnyezetére alapul.A kutatásom elérte a célját, olyan kérdésekre kaphatjuk meg a választ a vizsgálatban szereplő benzinkút hálózatra és a hálózatban szereplő eszközökre vonatkozóan, hogy melyik a legkeresettebb termék, milyen összefüggés található az eladott üzemanyag mennyisége és az üzemanyag egységára között, mely megyékben lehet érdemes terjeszkedni, illetve mely hibák azok, amelyeket érdemes felülvizsgálni. Mindemellett készíthetünk egy prediktív modellt a múltbéli adatainkra alapozva a várhatóan eladásra kerülő üzemanyag mennyiségre vonatkozóan, így az adott kúton lévő tartályadatok alapján azt is meghatározhatjuk, hogy mikorra fogy el az üzemanyag, küldhetünk figyelmeztetést, ha rendelni szükséges azt. Azonban a felvetett kérdések megválaszolásával még nem áll meg a folyamat. Az ügyfelek és vezetők igényeinek felmérésével további kérdések vethetőek fel, melyeket az adatokra alapozva megválaszolhatnánk, ezzel tovább segítve a döntéshozatalt. A vállalat a jövőben ezen elemzések jelenlegi rendszerébe történő beépítésével növelheti ügyfelei elégedettségét, versenyelőnyét, továbbá egy plusz szolgáltatást nyújthat.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Gazdaságinformatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdaságinformatikus

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr Kovács Endre
Belső
főiskolai docens; Gazdaságinformatika Tanszék; PSZK
Leszkovich Gergely
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adatbázis, adatelemzés - adatbányászat, adattárház, idősorelemzés, üzleti intelligencia
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 03. 08:38
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 03. 08:38

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet