Konszolidált éves beszámoló összeállítása az MVM csoport példáján keresztül

Kern Dóra (2021) Konszolidált éves beszámoló összeállítása az MVM csoport példáján keresztül. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of KernDóra_Konszolidált éves beszámoló összeállítása az MVM Csoport példáján keresztül_NYILATKOZATTAL.pdf] PDF
KernDóra_Konszolidált éves beszámoló összeállítása az MVM Csoport példáján keresztül_NYILATKOZATTAL.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. December 02..

Download (1MB)
[thumbnail of Kern Dóra_ titkosítási kérelem.pdf] PDF
Kern Dóra_ titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (47kB)
[thumbnail of temavazlat_alapkepzes_Kern Dóra_IE54Z8.pdf] PDF
temavazlat_alapkepzes_Kern Dóra_IE54Z8.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. December 02..

Download (370kB)

Absztrakt (kivonat)

A globalizáció által kialakult konszernek a mindennapjaink részévé váltak, hiszen nem csak a magyar gazdaság, de a világgazdaság szerves részét képezik. A nemzetközi számviteli szabályok egységesítésével kialakult egy olyan törekvés, mely által a konszolidált beszámolók készítésének szabályai kerülnek egységesítésre. A magyar konszernek esetében is egyre több vállalatcsoport készít konszolidált beszámolót a nemzetközi számviteli szabályok által, mely egyértelműen a fejlődés irányát mutatja. Az MVM csoport is megcélozta a szabályok átvételét a konszolidált beszámolókészítésük esetén, hiszen a tőzsdeképesség kapujában áll. Dolgozatomban ismertetésre kerülnek a konszolidációs folyamat elméleti síkjai, melyek megalapozzák a munkafolyamat pontos megértéséhez szükséges ismereteket, illetve a konszolidáció módszertanának leírását rendkívül szükségesnek tartom, mellyel az olvasó átfogó képet kaphat a konszolidációról. Az elméleti összefoglalás mellet az MVM csoport példáján keresztül a konszolidációs munkafolyamatokat ismertettem, melyben az informatikai támogatás által az egyszerűsítés érdekében megvalósítható tranzakciókat és folyamatokat is bemutattam. A munkafolyamatot két fő részre bontva, először az előkészítő folyamatok részletes ismertetését, majd a konszolidációs halmozódások kiszűrését taglaltam.Dolgozatom befejezésében a munkafolyamat további egyszerűsítésének érdekében javaslatokat ismertettem, melyek által a konszolidáció egyszerűsíthető és ez által a munkafolyamat ideje is csökkenhet. Az egyszerűsítések segítségével további hibafaktorok is kiküszöbölhetők.Összességében a dolgozatom célja egy nagy volumenű konszolidációs csoport konszolidációs folyamatának bemutatása volt, mely során a fókuszt az informatikai háttértámogatásra és a rendszerezett, pontos munkafolyamatra éleztem ki.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Kovács Dániel Máté
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Madarasiné dr. Szirmai Andrea
Belső
egyetemi docens; Számvitel Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: informatikai háttér, konszern (vállalatcsoport forma), konszern-számvitel, konszolidáció, SAP, számviteli konszolidáció
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 03. 08:38
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 03. 08:38

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet