Konszolidált éves beszámoló összeállítása az MVM csoport példáján keresztül

Kern Dóra (2021) Konszolidált éves beszámoló összeállítása az MVM csoport példáján keresztül. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of KernDóra_Konszolidált éves beszámoló összeállítása az MVM Csoport példáján keresztül_NYILATKOZATTAL.pdf] PDF
KernDóra_Konszolidált éves beszámoló összeállítása az MVM Csoport példáján keresztül_NYILATKOZATTAL.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. December 02..

Download (1MB)
[thumbnail of Kern Dóra_ titkosítási kérelem.pdf] PDF
Kern Dóra_ titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (47kB)
[thumbnail of temavazlat_alapkepzes_Kern Dóra_IE54Z8.pdf] PDF
temavazlat_alapkepzes_Kern Dóra_IE54Z8.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. December 02..

Download (370kB)

Absztrakt (kivonat)

A globalizáció által kialakult konszernek a mindennapjaink részévé váltak, hiszen nem csak a magyar gazdaság, de a világgazdaság szerves részét képezik. A nemzetközi számviteli szabályok egységesítésével kialakult egy olyan törekvés, mely által a konszolidált beszámolók készítésének szabályai kerülnek egységesítésre. A magyar konszernek esetében is egyre több vállalatcsoport készít konszolidált beszámolót a nemzetközi számviteli szabályok által, mely egyértelműen a fejlődés irányát mutatja. Az MVM csoport is megcélozta a szabályok átvételét a konszolidált beszámolókészítésük esetén, hiszen a tőzsdeképesség kapujában áll. Dolgozatomban ismertetésre kerülnek a konszolidációs folyamat elméleti síkjai, melyek megalapozzák a munkafolyamat pontos megértéséhez szükséges ismereteket, illetve a konszolidáció módszertanának leírását rendkívül szükségesnek tartom, mellyel az olvasó átfogó képet kaphat a konszolidációról. Az elméleti összefoglalás mellet az MVM csoport példáján keresztül a konszolidációs munkafolyamatokat ismertettem, melyben az informatikai támogatás által az egyszerűsítés érdekében megvalósítható tranzakciókat és folyamatokat is bemutattam. A munkafolyamatot két fő részre bontva, először az előkészítő folyamatok részletes ismertetését, majd a konszolidációs halmozódások kiszűrését taglaltam.Dolgozatom befejezésében a munkafolyamat további egyszerűsítésének érdekében javaslatokat ismertettem, melyek által a konszolidáció egyszerűsíthető és ez által a munkafolyamat ideje is csökkenhet. Az egyszerűsítések segítségével további hibafaktorok is kiküszöbölhetők.Összességében a dolgozatom célja egy nagy volumenű konszolidációs csoport konszolidációs folyamatának bemutatása volt, mely során a fókuszt az informatikai háttértámogatásra és a rendszerezett, pontos munkafolyamatra éleztem ki.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: informatikai háttér, konszern (vállalatcsoport forma), konszern-számvitel, konszolidáció, SAP, számviteli konszolidáció
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 03. 08:38
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 03. 08:38

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet