Ételallergia és ételintolerancia a vendéglátásban

Major Véda (2022) Ételallergia és ételintolerancia a vendéglátásban. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Major_Véda_szakdolgozat.pdf] PDF
Major_Véda_szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

A dolgozatom témája az ételallergia és ételintolerancia a vendéglátásban. A kutatásom legfőbb célja az ételallergiában, intoleranciában szenvedők tapasztalatainak felmérése, vendéglátóhelyekkel szembeni elvárásaik megvizsgálása. Továbbá az éttermekben dolgozó pincérek jártasságát is felmértem a témában. Kutatásomhoz megfigyeléses, illetve kérdőíves módszert alkalmaztam. A megfigyelést egy izlandi hotelban végeztem, az ételallergiában, intoleranciában érinett vendégek számának felmérése érdekében. A két kérdőív egyikében az allergiával, intoleranciával élők tapasztalatait, másikban a pincérek tudását vizsgáltam. Kutatásom végére arra a következtetésre jutottam, hogy a vendéglátóhelyeken dolgozók jártassága nem kifogástalan, illetve hozzáállásuk a témához sem minden esetben megfelelő. Az allergiában, intoleranciában érintettek sok negatív tapasztalatról számoltak be éttermi étkezés következtében, amely a későbbiekben nagyban befolyásolta házonkívüli étkezési szokásaikat.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: ételallergia, ételintolerancia, felszolgálók, vendéglátás, à la carte
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Júl. 25. 17:13
Utolsó módosítás: 2022. Júl. 25. 17:13

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet