A koronavírus szabadidős rendezvényszervezésre gyakorolt hatása

Timár Eszter (2022) A koronavírus szabadidős rendezvényszervezésre gyakorolt hatása. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of A koronavírus szabadidős rendezvényszervezésre gyakorolt hatása.pdf] PDF
A koronavírus szabadidős rendezvényszervezésre gyakorolt hatása.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Kutatómunkámban arra kerestem a választ, hogy a COVID-19-nek nevezett világjárvány szintű vírus milyen hatást gyakorolt a korábbi évekhez viszonyítva a magyarországi rendezvénypiacra és hogyan változtatta meg a szabadidős rendezvényszervezés módját az elmúlt több mint két évben.A bevezetést követően elsőként a rendezvényszervezés alapjaival kapcsolatban végeztem szekunder kutatást szakirodalmi áttekintés segítségével. Többek között tisztáztam a rendezvény fogalmát, fajtái szerint csoportosítottam azt, majd az elmélet tanulmányozását követően kitértem a turizmus koronavírus ideje alatti helyzetére.Írásom elején feltettem a kérdést, miszerint a járvány következtében bevezetett korlátozások milyen módon hatottak utazási döntésünket befolyásoló fő motivációinkra. A válasz egyszerű. Lényegi változást nem lehet megállapítani, mert ahogy 2020 előtt volt, úgy a mai napig a fő motiváció szerepét az üdülés, szórakozás és pihenés töltik be, majd ezt követi a rokonok, ismerősök meglátogatása.Másik kutatási kérdésem arra vonatkozott, hogy a vírus milyen módon hatott a fesztiválok és az esküvő piacára, amivel kapcsolatban primer kutatásomban a kérdőívet is készítettem. Összességében elmondható, hogy amennyiben nem tör ki újabb komoly vírusvariáns a világban, a hazai turizmus ismét talpra fog állni, csak türelmesen ki kell várni és bízni a jövőben. Ezt segítik az állami segítségnyújtások és az idén ismét megrendezésre kerülő zenés megarendezvények, melyek az elmúlt években elhalasztásra kerültek. Ennek köszönhetően a hazai szálláshelyek és vendéglátóhelyek ismét megtelnek, munkát adva sok ezer embernek. Lényegében az esküvők piaca a pandémia alatt sem ingott meg drasztikusan, mert a szigorítások és korlátozások ellenére az állami támogatások ösztönzően hatottak és hatnak továbbra is a magyar lakosságra.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Turizmus Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Stroh Péter Béla
Belső
óraadó tanár; Turizmus Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: esküvő, fesztivál, koronavírus-járvány (COVID-19), motiváció, rendezvény(ek), rendezvényszervezés, turizmus
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Júl. 25. 17:13
Utolsó módosítás: 2022. Júl. 25. 17:13

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet