Takács Viktória (2022) A közös családi étkezés összefüggése a pszichológiai jólléttel. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.
PDF
Takács_Viktória_Szakdolgozat_IXUSWQ.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (1MB) |
Absztrakt (kivonat)
A táplálkozás a mindennapi élet szerves részét képezi és nem csak a létfenntartás szükségletét szolgálja. Az étkezés jelentőségével egyre több kutatás foglalkozik, melyhez számos szakterület kapcsolódik, ide tartozik a társadalomtudomány, a szociológia, az orvostudomány és a pszichológia is. Jelen kutatás témája a közös családi étkezés összefüggése a pszichológiai jólléttel, és annak komponenseivel. A vizsgálat kiterjed a családi étkezések jelentőségére, gyakoriságára és annak összefüggésére a pszichológiai jólléttel (önbecsülés, élettel való elégedettség, bizalmi kapcsolatok). Illetőleg releváns szempont a családon belüli viszonyok és a szülői bánásmód korrelációja a közös étkezéssel. A dolgozat első részében a szakirodalom feldolgozása, azaz a szekunder kutatás történt meg, melyben a családi étkezés fontosságát, átalakulását és annak jótékony hatásait foglaltam össze a különböző kutatások segítségével. A tudományos munka második felében a primer kutatás keretében készített online kérdőív és fókuszcsoportos interjú segítségével határoztam meg az összefüggéseket. A vizsgált célcsoport a 19 és 25 év közöttiek, akiket a mai fiatal felnőttek korosztályának tekintünk. A kutatáshoz online kérdőívet készítettem, a célcsoportot kényelmi és hólabda módszer segítségével értem el. Kutatási kérdéseim egyike volt, hogy milyen pozitív pszichológiai hatásai vannak a közös családi étkezésnek. A kérdőív alapján az a következtetés vonható le, hogy akik egy héten többször étkeznek családjukkal azok egészséges önértékeléssel rendelkeznek, pozitív kapcsolat van a családtagok között, és ezek a személyek kis idő alatt építenek ki baráti kapcsolatokat, ellentétben azokkal, akik csak havonta egyszer étkeznek családjukkal. Illetve félig strukturált fókuszcsoportos interjút készítettem, amelynek célja az volt, hogy az alanyok szubjektív tapasztalata és az azokhoz fűződő élményeik, érzéseik jobban megmutatkozzanak az adott témában Az eredményeket részletesen kifejtem dolgozatomban. A tudományos dolgozat elsősorban a témában való jártasságot eredményezheti, melyhez hozzájárul a személyes kompetencia-fejlődés is. Emellett új látásmódót indukálhat a már fennálló és használatban lévő ismeretek mellett. A cél olyan megalapozott összefüggések konstruálása, amellyel eddigi tudásunk tárháza bővülhet és további kutatások elindítását eredményezi a különböző tudományterületeken.
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
Tanszék
Pedagógia Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Mű típusa: | diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT) |
---|---|
Kulcsszavak: | család, étkezési szokások, fiatal felnőttek, közösség, pszichológiai jóllét |
SWORD Depositor: | Archive User |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Archive User |
Rekord készítés dátuma: | 2022. Júl. 25. 17:13 |
Utolsó módosítás: | 2022. Júl. 25. 17:13 |
Actions (login required)
Tétel nézet |