Ételintoleranciában és ételallergiában érintett személyek nehézségei és alternatív lehetőségei turisztikai célú utazások alatt

Vidéki Alexandra (2022) Ételintoleranciában és ételallergiában érintett személyek nehézségei és alternatív lehetőségei turisztikai célú utazások alatt. Faculty of Commerce, Catering and Tourism.

[thumbnail of Szakdolgozat_Vidéki_Alexandra_CLHSMC.pdf] PDF
Szakdolgozat_Vidéki_Alexandra_CLHSMC.pdf
Hozzáférés joga: Available at the computers of the University

Download (5MB)

Abstract

Szakdolgozatom legfőbb célja volt megvizsgálni az ételintolerancia és az ételallergia közti különbségeket, és eloszlatni az ezzel kapcsolatos tévhiteket. Írásomban a fentebb említett fogalmak tisztázása után több oldalról bemutatom az ételintolerancia kettő legelterjedtebb fajtáját, nevezetesen a glutén- és laktózérzékenységet. A táplálékallergiások és táplálékintoleranciások száma évről évre gyarapszik, emiatt jelentős hatást gyakorol a turizmusra is: nagymértékben befolyásolja az érintett fogyasztót utazási szándékában a fennálló „betegsége”, hiszen bizonytalanságot kelt benne a választott desztináció ismeretlensége. Emiatt a kínálati oldalnak komoly figyelmet kellene fordítani erre a fogyasztói szegmensre is, hiszen fontos, hogy az utazók biztonságban érezzék magukat akkor is, ha nem otthonukban étkeznek. Dolgozatomban bemutattam egy utazási iroda és egy szállodaétterem kínálatát, kellő felkészültségüket a témában, és hogy betartják-e az erre vonatkozó megfelelő törvényi előírásokat. Megvizsgáltam, hogy az általam megkérdezett fogyasztóknak milyen nehézségeket rejt magában egy táplálékintolerancia vagy táplálékallergia megléte utazás szempontjából, és felmértem egyéni igényeiket. További célja volt a kutatásnak, hogy egy átfogó képet adjon arról, milyen helyettesítő lehetőségei vannak azoknak, akik ezekkel a „betegségekkel” küzdenek, ezzel is segítve életminőségük javulását, illetve az elért eredmények által javaslatokat tenni a további fejlődések létrejöttéhez.

Institution

Budapest Business University

Kar

Faculty of Commerce, Catering and Tourism

Department

Turizmus Tanszék

Tudományterület/tudományág

UNSPECIFIED

Szak

Turizmus-vendéglátás

Supervisors

Konzulens neve
Konzulens típusa
Assignment, Scientific qualification, Institution
Email
Dr. Lugasi Andrea
Belső
főiskolai tanár; Vendéglátás Tanszék; KVIK

Item Type: Thesis (UNSPECIFIED)
Uncontrolled Keywords: ételallergia, ételintolerancia, étterem, gluténmentes, laktózmentes, utazási irodák
SWORD Depositor: Archive User
Depositing User: Archive User
Date Deposited: 2022. Jul. 25. 17:12
Last Modified: 2022. Jul. 25. 17:12

Actions (login required)

View Item View Item