Tőzsdei részvényekkel történő kereskedés alakulása a pandémia idején, specifikusan E-kereskedelmi részvényeket vizsgálva

Majkuth Bálint Rudolf (2022) Tőzsdei részvényekkel történő kereskedés alakulása a pandémia idején, specifikusan E-kereskedelmi részvényeket vizsgálva. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Majkuth_Bálint_Szakdolgozat_KVIK.pdf] PDF
Majkuth_Bálint_Szakdolgozat_KVIK.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (3MB)

Absztrakt (kivonat)

Bár a tőzsde iránti érdeklődésem és önfejlesztésem csak a Covid-19 okozta zuhanásokat követően, 2020 novemberében indult el, úgy gondoltam, hogy a téma aktualitásának köszönhetően érdemes kidolgozni egy teljes kutatást, amelyet a TDK dolgozatomként, majd később a szakdolgozatomként is bemutathatok. 2020 novembere óta aktívan követem az eseményeket a tőzsde világában, a megtakarításaimat, ösztöndíjaimat a legtöbb esetben befektetem, ezért számomra igen nagy jelentőséggel bír, hogy az egyes árfolyamok milyen irányba változnak el. Tanulmányaimnak, illetve az E-kereskedelembe vetett hitemnek köszönhetően közel állnak hozzám ezen ágazat cégeinek részvényei, ezáltal gondoltam úgy, hogy specifikusan az E-kereskedelmi cégek árfolyamainak alakulását, valamint a befektetők befektetéseinek alakulásának vizsgálatát, továbbá a koronavírus tőzsdén okozott hatását választom kutatásomnak. Érdekesség számomra, hogy rajtam kívüli személyek, hogyan látják az egyes helyzeteket a tőzsdén, és milyen befektetési szokás jellemző rájuk. A téma további aktualitását tükrözi, hogy a járvány még a mai napig az életünk részét képzi, nem tudhatjuk, hogy mikor lesznek hasonló korlátozások világszerte, mint voltak 2020-ban, ezáltal nem tekinthető lezárt gazdaságbefolyásoló eseménynek a pandémia. Kutatásom nem csupán azt a célt szolgálja, hogy a kutatási kérdéseimet megválaszoljam, hanem egyfajta ismeretfejlesztési és tudás bővítési lehetőség is számomra a tőzsde világában, melynek segítségével jobban megismerhetem a piacot, a piacot befolyásoló tényezőket, a piacon kereskedő személyeket, az árfolyamváltozásoknak a lehetséges okait, ezáltal a tudás által saját magam tőzsdén történő lehetséges befektetéseit segítem elő a jövőben. További egyéni célkitűzésem közé tartozik, hogy felmérjem a többi befektetőhöz képest hogyan látom én a piaci helyzetet, a kutatási eredményekből leszűrve a tanulságot, hogyan lehetnék sikeresebb befektető. A szekunder kutatás során már meglévő információkra hagyatkozva szeretném jobban bemutatni a tőzsdét, a tőzsdének a pszichológiai hatásait, a járvány okozta hatásokat a tőzsdén általánosságban, és specifikusabban az E-kereskedelmi részvények árainak a változásait, továbbá a befektetők kereskedői magatartását ezen időszak alatt. A primer kutatás során a minél nagyobb mintavétel és a széleskörű befektetői szokások felmérése érdekében egy kérdőíves megkérdezés segítségével gyűjtöm az adatokat. A primer kutatás másik módszerében a szakmában tevékenykedő hivatásszerű részvényekkel foglalkozó személyekkel készül mélyinterjú. A szakdolgozatom alapját a 2021-es évi Tudományos Diákköri Konferenciára beadott dolgozatom képezi (Majkuth, 2021).

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Kereskedelem Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Kereskedelem és marketing

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Kozár László
Belső
főiskolai tanár; Kereskedelem Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: árfolyamalakulás, e-kereskedelem, kereskedés, koronavírus-járvány (COVID-19), tőzsde
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Júl. 25. 17:11
Utolsó módosítás: 2022. Júl. 25. 17:11

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet