Esküvői catering és étkezési szokások, trendek az elmúlt évekből és várakozások a közeljövőre nézve

Szeredi Laura Flóra (2022) Esküvői catering és étkezési szokások, trendek az elmúlt évekből és várakozások a közeljövőre nézve. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Szeredi _Laura_Szakdolgozat.pdf] PDF
Szeredi _Laura_Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (681kB)

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatom célja volt a vendéglátás, rendezvény, esküvői catering szolgáltatások megismerése, típusainak bemutatása és a fogyasztói magatartás vizsgálata az ételek és szolgáltatások választása során. Szekunder kutatás során azt vizsgáltam, hogy érdemes-e nagy hangsúlyt fektetni az esküvői ételek kiválasztására és mely felszolgálási formák népszerűek jelenleg. A primer kutatás során saját kérdőíves felmérést végeztem, és érdeklődtem a kitöltők véleményéről és tapasztalatairól esküvői/rendezvényi szolgáltatások és ételek terén. Továbbá vizsgáltam a felszolgált ételek típusait, vidéki illetve fővárosi szokásokat és a magyaros ételek népszerűségét. Bár a szekunder kutatásom nem Magyarországot vizsgálta, mégis összeköthetők az eredmények. A külföldi és a magyar esküvői szokásokkal kapcsolatban kapott válaszok alapján megláthatjuk, hogy az esküvőt tervező párok nagy része ugyanazokkal a meglátásokkal tervezi meg az esküvőjét, bármelyik országban is legyen megtartva az ünnepség. Az angol nyelvű forrásokat saját magam fordítottam le a kutatásom részeként. A szekunder kutatásom eredményeivel összhangban van a saját kérdőíves kutatásom. Kutatásom során azt tapasztaltam, hogy felmérésben szereplő válaszadók számára a fontossági sorrend elején helyezkedik el az esküvői szervezés során a menü összeállítása, és nagy jelentőséget tulajdonítanak az étkezésnek a nagy nap során. Külön csoportra bontva kutattam a már saját esküvői tapasztalattal rendelkezőket és az azzal még nem rendelkezőket. Lényeges különbségek látszódnak az ételtípust és felszolgálást illetően is a két csoport között. Dolgozatom kitűzött kéréseire választ kaptam és ezekből kiderült, hogy a vendéglátó egységeknek érdemes arra készülni a jövőben, hogy az esküvőt tartó párok már nem a hagyományos megszokott ételeket fogják kérni és a menü sokkal különlegesebb és összetettebb lesz, de ezért hajlandóak megfizetni a magasabb árakat.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Nagy Mihály
Belső
Mesteroktató; Vendéglátás Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: catering, esküvő, fogyasztói szokások, magyaros ételek, szokások, vendéglátás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Júl. 25. 17:11
Utolsó módosítás: 2022. Júl. 25. 17:11

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet