Szeredi Laura Flóra (2022) Esküvői catering és étkezési szokások, trendek az elmúlt évekből és várakozások a közeljövőre nézve. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.
PDF
Szeredi _Laura_Szakdolgozat.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (681kB) |
Absztrakt (kivonat)
Dolgozatom célja volt a vendéglátás, rendezvény, esküvői catering szolgáltatások megismerése, típusainak bemutatása és a fogyasztói magatartás vizsgálata az ételek és szolgáltatások választása során. Szekunder kutatás során azt vizsgáltam, hogy érdemes-e nagy hangsúlyt fektetni az esküvői ételek kiválasztására és mely felszolgálási formák népszerűek jelenleg. A primer kutatás során saját kérdőíves felmérést végeztem, és érdeklődtem a kitöltők véleményéről és tapasztalatairól esküvői/rendezvényi szolgáltatások és ételek terén. Továbbá vizsgáltam a felszolgált ételek típusait, vidéki illetve fővárosi szokásokat és a magyaros ételek népszerűségét. Bár a szekunder kutatásom nem Magyarországot vizsgálta, mégis összeköthetők az eredmények. A külföldi és a magyar esküvői szokásokkal kapcsolatban kapott válaszok alapján megláthatjuk, hogy az esküvőt tervező párok nagy része ugyanazokkal a meglátásokkal tervezi meg az esküvőjét, bármelyik országban is legyen megtartva az ünnepség. Az angol nyelvű forrásokat saját magam fordítottam le a kutatásom részeként. A szekunder kutatásom eredményeivel összhangban van a saját kérdőíves kutatásom. Kutatásom során azt tapasztaltam, hogy felmérésben szereplő válaszadók számára a fontossági sorrend elején helyezkedik el az esküvői szervezés során a menü összeállítása, és nagy jelentőséget tulajdonítanak az étkezésnek a nagy nap során. Külön csoportra bontva kutattam a már saját esküvői tapasztalattal rendelkezőket és az azzal még nem rendelkezőket. Lényeges különbségek látszódnak az ételtípust és felszolgálást illetően is a két csoport között. Dolgozatom kitűzött kéréseire választ kaptam és ezekből kiderült, hogy a vendéglátó egységeknek érdemes arra készülni a jövőben, hogy az esküvőt tartó párok már nem a hagyományos megszokott ételeket fogják kérni és a menü sokkal különlegesebb és összetettebb lesz, de ezért hajlandóak megfizetni a magasabb árakat.
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
Tanszék
Vendéglátás Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Mű típusa: | diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT) |
---|---|
Kulcsszavak: | catering, esküvő, fogyasztói szokások, magyaros ételek, szokások, vendéglátás |
SWORD Depositor: | Archive User |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Archive User |
Rekord készítés dátuma: | 2022. Júl. 25. 17:11 |
Utolsó módosítás: | 2022. Júl. 25. 17:11 |
Actions (login required)
Tétel nézet |