Van-e helye a gyümölcsös söröknek a kraft söriparban?

Molnár Liána Dominika (2022) Van-e helye a gyümölcsös söröknek a kraft söriparban? Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Molnár Liána Dominika AG79ZF Projektmunka BGE KVIK.pdf] PDF
Molnár Liána Dominika AG79ZF Projektmunka BGE KVIK.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Egy olyan témát szerettem volna feldolgozni, ami szoros kapcsolatban áll az én saját érdeklődési körömmel és további tudásra tehetek szert a kutatás által. Fontosnak tartottam, hogy ne legyen mindennapi vagy sablon. A téma pedig a kraft sörök világa, azon belül is kifejezetten a gyümölcsös kézműves sörök felé kezdtem el mélyebben kutakodni. A témakör rengeteg újdonságot rejt magában, ami akár napról-napra is változhat.Világszerte nagy népszerűségnek örvendenek a különböző típusú gyümölcs sörök, viszont Magyarországon mondhatni inkább a meggy sörök dominálnak és nem kifejezetten minden gyümölcsös sör típus. Így aktuálisnak véltem a téma feldolgozását, mivel úgy vélem határozottan efelé az irányban kezd erősödni az érdeklődés a vásárlók iránya felől. Mindig nagy kíváncsisággal hallgattam azokat a személyeket, akik jobban bele voltak mélyülve a sör kóstolás kultúrájába, mint én. Azzal, hogy szakmai gyakorlati helyem a One Beer Pub lett, így lehetőségem nyílt megtapasztalni a sör életútját, a termeléstől egészen az eladásáig. A One Beer Pub különlegessége, hogy egy egyszerű budapesti kocsmaként indult cseh sörökkel, viszont brand váltás miatt és egy kiváló új vezető segítségével mára egy nagyon népszerű és különleges hellyé forrta ki magát. A Pub-ban töltött néhány hónapom alatt számos új sörrel találkoztam és értékesítettem. Szerencsém volt együtt dolgozni a többi munkavállalóval és élmény volt hallgatni a szaktudásukat és azt látni, hogy mekkora törzsvendég kör alakult ki körülöttük. Betekintést nyerhettem egy kisüzemi sörfőzde életébe, a HopTop Brewery-nél, ezáltal össze tudtam hasonlítani, hogy milyen különbség van egy nagyüzemi és egy kisüzemi sör ízei között. Saját kézből adhattam el azokat a söröket, amikben az én saját kezem munkám is benne volt, akár azzal, hogy én roppantottam a malátát bele, vagy én adhattam hozzá a komlót a sör készítése közben, vagy a kész sör dobozolása után segítettem a címkézésben. Kifejezetten a Főzdepark sörfőző üzemeinek szemszögéből szerettem volna megközelíteni a témát, mivel a gyakorlat által elsősorban ott szereztem tapasztalatot. Továbbá két hétig kifejezetten ott tartózkodtam a parkban, ami nagyon kíváncsivá tett és több szempontból is szerettem volna információkat megtudni a többi üzem történetéről is, így amint lehetőségem nyílt készítettem mindegyik főzdének egy vagy két dolgozójával, vagy akár tulajdonosával egy-egy interjút. A projektmunkámmal azt szeretném elérni, hogy választ kaphassunk olyan kérdésekre, honnan indultak a gyümölcsös sörök és melyek a főbb gyümölcsök, amelyeket felhasználnak a sörfőzés folyamán. Ehhez pedig, mindenképpen a sör gyökeréhez kellett visszaásnom, egészen a sörforradalmon át a jelenig. Részletesen áttanulmányoztam az általános sör történelmet és különös figyelmet biztosítottam a magyarországi sör kialakulásának leírására.             Minimálisan, de célom bemutatni a kisüzemi és a nagyüzemi sörök közti különbségét a termékeik segítségével. Ismertetni szeretném a Főzdeparkban megtalálható sörfőzdék történeteit, sikereit és kiemelni legnépszerűbb gyümölcs söreiket. Kifejezetten a parkon belül dolgozók segítségét kértem meg az információk legpontosabb és legbiztosabb eléréséhez. Célom egy olyan kutatás megírása, amely által további fontos információkat tudok átadni a kraft sör fogyasztók rétegének és minden olyan tudás, ami már rendelkezésükre áll össze foglaljam úgy, hogy közben visszanyúlok a sör gyártás kialakulásának a kezdetéig és megismerhetjük a kraft sörkultúrát részletesen.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Csulak Gergely
Belső
Mesteroktató; Vendéglátás Tanszék; KVIK

Mű típusa: projektmunka
Kulcsszavak: Budapest, gyümölcs, kézműves, magyar, sör
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Júl. 25. 17:11
Utolsó módosítás: 2022. Júl. 25. 17:11

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet