A COVID-19 hatása a szállodaiparra, esettanulmány az Anantara New York Palace-ról

Sárácz Dominika Rita (2022) A COVID-19 hatása a szállodaiparra, esettanulmány az Anantara New York Palace-ról. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Sárácz Dominika_CFR329_Covid-19 hatása a szállodaiparra.pdf] PDF
Sárácz Dominika_CFR329_Covid-19 hatása a szállodaiparra.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomban a Covid járvány szállodaiparra gyakorolt hatását fogom vizsgálni általánosságban, valamint az 5 csillagos Anantara New York Palace & NH Collection példáján keresztül. Több mint 2 éve élünk a pandémia hatása alatt, ami egyedülállóan nagy károkat okozott a turizmusban, ezért úgy gondolom, hogy a téma nem vesztett aktualitásából és olyan változásokat hozott és hoz a szállodaiparba, amikkel még nem találkoztunk. Véleményem szerint fontos beszélni és kutatni erről a témáról, ahhoz, hogy jobban megértsük azokat a válsághelyzetben született döntéseket, amikre a szállodák rákényszerültek. Dolgozatom első részében a turizmushoz, szállodaiparhoz és a pandémiához kapcsolódó fontosabb fogalmakat és szakirodalmat mutatom be. Ezt követően betekintést nyerünk a magyarországi szállodaipar működésébe és az elmúlt 20 év főbb változásaiba, valamint a New York Palota múltjába, hogyan és miként lett szálloda, valamint ismertetem kínálatát, amik jelenleg várják a vendégeket. Fontos szót ejteni a világhírű New York kávéházról is, ami külön egységként működött a múlt században, de a kétezres évek elején össze fonódott a története a szállodáéval. 2020-ban az NH Hotels vállalathoz került a létesítmény, ami a Minor Hotels egyik leányvállalata, ez által Anantara New York Palace lett a hivatalos neve. Az Anantara márka a szállodalánc luxus kategóriáját szimbolizálja, ami Európa szerte csak 5 helyszínen található meg, viszont Ázsia területén nagy hírnévnek örvend. Statisztikai adatok alapján a szálloda szektor könnyen elemezhető, ehhez a legfontosabb mutatószámokat, mint a vendégéjszakák vagy a foglaltság szakdolgozatomban is vizsgálni fogom 2019-től egészen 2022 februárjáig. Külön elemzem magyarországi viszonylatban és budapesti viszonylatban a szállodák vendégéjszakáinak számát. Az Anantara New York Palace-ban töltöttem szakmai gyakorlatomat HR részlegen, jelenleg pedig főállásban dolgozom a szállodában HR Asszisztensként. Szerencsésnek mondhatom a helyzetemet, mert szeretem a munkámat és a munkakörnyezetemet is, valamint lehetőségem van belelátni különböző részlegek munkafolyamataiba, amik az ihletett adták a szakdolgozatomhoz.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Turizmus Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Bártfai Endre
Belső
óraadó tanár; Turizmus Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: HR, human resources, koronavírus-járvány (COVID-19), szállodaipar, válságmenedzsment
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Júl. 25. 17:11
Utolsó módosítás: 2022. Júl. 25. 17:11

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet