A külföldi Erasmus tehetséggondozó programok, tényleges hatása a résztvevők szakmai fejlődésére a BKSzC Gundel Károly Vendéglátó és Turisztikai Technikumban

Szabó Zoltán Árpád (2022) A külföldi Erasmus tehetséggondozó programok, tényleges hatása a résztvevők szakmai fejlődésére a BKSzC Gundel Károly Vendéglátó és Turisztikai Technikumban. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Szabó_Zoltán_Szakdolgozat_2022.pdf] PDF
Szabó_Zoltán_Szakdolgozat_2022.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (3MB)

Absztrakt (kivonat)

A felvetéseim, amire a válaszokat szeretném kutatni az a diákok Erasmus programjainak ténylegesen mért hasznosságával és szakmai fejlődésével fog foglalkozni.  Kutatni kívánom még annak az okát, hogy melyek azok a tényezők, amelyek miatt messze elmarad a program a diákok elvárásaitól. A konkrét hipotézisek a következők lennének: A nemzetközi projektekben, a gyakorlati vendéglátó ipari egységekben lefolytatott gyakorlatok folyamán nem minden esetben találkozik a tanuló igénye és az ott végzett szakmai munka minősége. A szervezés során nem tudnak elég figyelmet fordítani az egyes gyakorlati helyek feltérképezésére, hogy azok működése mennyiben illeszkedne a vendéglátás jelenlegi trendjeibe. Ha a magyar gyakorlati felkészítő feladatok összhangban lennének a külföldi gyakorlati hely alap elvárásaival, akkor lerövidülhetne a helyi szokások és sajátoságokkal való megismerkedés, ezáltal több idő maradna a tényleges szakmai fejlődésre. Véleményem szerint a téma aktualitása nem kérdőjelezhető meg, hiszen a tehetség gondozás állandó és folyamatosan fejlődő tevékenység. Az Erasmus projektekkel sok tanulmány és szakdolgozat foglalkozik. Rengeteg írásos anyagot lehet találni, nem csak angol, hanem magyar nyelven is. Ami újdonság lehet a kutatásomban más hasonló írásokkal szemben, a személyes érintettségen túl, a valódi, tényleges hatás vizsgálata a programban résztvevő diákok fejlődésére. Vizsgálatra fog kerülni, egy adott év összes elindított szakmai projektje, melynek mintáit egy csaknem teljes szakács osztály fogja adni. Összegezve, a vizsgálatba bevont tanulók nagyon hasonló előképzetségekkel rendelkeznek, így az eredményt várhatóan nem fogja befolyásolni, torzítani az esetleges személyes tényezők. Az adott évben az összes cél országot meg kívánom vizsgálni, mivel a tanulók mind az öt partnernél meghirdetett projektben részt vesznek. A kutatás szempontjából ez a tény viszont pozitív, mert ha csak egy gyakorlati helyet választanék az adott évre, bizonyos, hogy nem a valós képet mutatná felénk. Egy, az átlagtól bármelyik irányba erősen kimozduló év a statisztikát egy esetlegesen túl pozitív vagy nagyon negatív, valótlan tartományba taszítaná. Így a kutatási adatok és azok kiértékelései valótlan eredményeket hoznának és az esetleges további kutatásokat, helytelen irányba terelnék.A kutatási tevékenység során, mind kvantitatív, mind kvalitatív módszerek alkalmazására is szükség lesz. Véleményem szerint a hipotézisek esetleges igazolására vagy cáfolására a kérdőíves megkérdezés és a mélyinterjú a leginkább indokoltnak tűnő módszerek és ezek segítenek majd hozzá kellőképpen, hogy megszerezzem a kívánt információkat. Amint már említettem, hogy személyesen érintett vagyok a témában, ezen felül a tanulókkal való jó kapcsolatom minősége pozitívan befolyásolja az interjúk használhatóságát.  A jól megfogalmazott személyes és szakmai kérdésekkel, vélhetően teljes mértékben fényt lehet majd deríteni a megfogalmazott állítások esetleges igazolására. Jelen dolgozatban a vizsgált minta nem véletlenszerű, hanem irányított, tudatos kiválasztása, mindenképpen pozitív kihatással lesz a végeredményre. Más kutatásoknál tapasztalható, hogy a kérdőív kitöltői között nagyon sokan inaktívak némely kérdéskörrel kapcsolatban, amely negatívan befolyásolhatja a kapott eredményt. Az a véleményem, hogy a diákok az ismeretség miatt, nagymértékben igaz és őszinte válaszokat adnak majd, így a válaszokból kinyert értékelések minimális torzításokat fognak tartalmazni.  Ebben az esetben a specifikusan megválasztott kérdések és a személyiség együtteséből nagyon hiteles válaszok kerülhetnek majd feldolgozásra.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Pedagógia Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Tanári

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Csulak Gergely
Belső
Mesteroktató; Vendéglátás Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adatok, külföldi tanulás, munkavállalás külföldön, tehetség, tehetséggondozás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Júl. 25. 17:10
Utolsó módosítás: 2022. Júl. 25. 17:10

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet