Fenntartható és energiahatékony vendéglátó vállalkozás

Tóth Dávid János (2022) Fenntartható és energiahatékony vendéglátó vállalkozás. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat, Tóth Dávid János - XS0J6D.pdf] PDF
Szakdolgozat, Tóth Dávid János - XS0J6D.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Úgy vélem, hogy mint családi házak, úgy vendéglátó vállalkozások esetében is a célszerű még a megépítés előtt a tervezési fázis során figyelembe venni a szakdolgozatomban bemutatott jógyakorlatokat, megoldásokat. Mivel ezeknek a rendszereknek jelentős helyigénye van, így utólagos megépítése nehézkes és problémákat okozhat. Azonban fejleszteni, nyitni az új technológiák és a fenntarthatóbb működés felé nagyon ajánlott. Meglátásom szerint, minél hamarabb kezdi el egy vállalkozás akár az energiaracionalizálást, akár a megújuló energiatermelést, annál jobban jár gazdaságilag hosszútávon. Napjainkban az energiaellátás bizonytalansága, valamint a jövőben feltételezett erőteljes ütemű drágulás még inkább indokolja a saját energia termelését.A napelemrendszer tekintetében értem ezalatt, a hálózathoz csatolt energiatárolós rendszer kiépítését. (16. oldal) Ez képes a rendszer által termelt energia tárolásával, annak időbeli elosztására, ezzel kiküszöbölve a sötétedés után és téli időszak alatt jelentkező termelési visszaesést. Kiemelten javasolt dinamikus elszámolás esetén is, mert ha szükség idején az általunk megtermelt energiát szolgáltatják az akkumulátorok, az anyagilag sokkal jobb, mintha jelképes összegért feltöltésre, majd drágább kWh díjjal megvásárlásra kerül a többlet energiaigény.Az épület hőháztartásával kapcsolatosan kiemelt figyelmet érdemel az igényes szigetelés (szigetelés vastagsága, nyílászárók) és a hőcserélős szellőző megvalósítása (26. oldal). Valamint ezek mellett komplett hőenergiatermelő rendszer kiépítése és alkalmazása. Ennek eleme a hőszivattyú (20. oldal), a napkollektor, és az ezek mellé megfelelően méretezett puffertartály, egyéb tüzelésű kazán rásegítésével kiegészítve, a hőmérséklet egyenletes biztosítása érdekében. (28. oldal)Végül de nem utolsó sorban az energiaracionalizálást emelném ki a felsorolt fenntarthatóságot és energiafelhasználást javító technikák közül. Egy komplett energiatermelő beruházás esetén ennek szerepe még inkább felértékelődik, annak tervezési és működési fázisai során. Helyes alkalmazása esetén van lehetőség a legjobb eredmény elérése. Úgy gondolom, hogy a zöld energiatermelés az ajtó egy jövedelmezőbb és biztosabb jövő felé, az energiaracionalizálás pedig a kulcs, ami kinyitja a számunkra legmegfelelőbb ajtót.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Bernát László
Belső
óraadó tanár; Üzleti Elemzés Módszertan Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: energiaracionalizálás, energiatakarékosság, energiatermelés, fenntartható fogyasztás, fenntartható vendéglátás, megújuló erőforrások
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Júl. 25. 17:09
Utolsó módosítás: 2022. Júl. 25. 17:09

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet