Stresszel való megküzdés és pszichológiai immunkompetencia a szociális dolgozók körében

Pitzné Keller Anita (2022) Stresszel való megküzdés és pszichológiai immunkompetencia a szociális dolgozók körében. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Stresszel_való_megküzdés_és_pszichológiai_immunkompetencia_a_szociális_dolgozók_körében_Pitzné_Keller_Anita_2022.pdf] PDF
Stresszel_való_megküzdés_és_pszichológiai_immunkompetencia_a_szociális_dolgozók_körében_Pitzné_Keller_Anita_2022.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozatomban áttekintettem a stressz, a stresszel szembeni megküzdés különböző módjait, a munkahelyi egészségvédelem területét és a pszichológiai immunrendszer, reziliencia témaköröket.  Szociális intézményünkben (Idősek Otthona) standardizált tesztek segítségével felmértem kollégáim stressz-szintjét, stresszel összefüggésbe hozható testi és pszichés tüneteiket,  stresszel szemben való megküzdési képességeiket és annak módját, pszichológiai immunrendszerük erősségeit. Az eredmények alapján szembetűnően magas a pszichés és fizikai tünetek jelenléte, a megnövekedett stressz-szint. Ezek az eredmények az Otthon munkahelyi egészségvédelmi tevékenységében további primer és szekunder prevenciós intézkedések bevezetését sürgetik. A megküzdési módok tekintetében a legelső helyen a feszültségkontroll szerepel, melyet a figyelemelterelés és problémacentrikus megküzdési mód követ. Pszichológiai immunrendszerükre rátekintve a kitartás és koherenciaérzés volt leginkább kiemelkedő, amelyek a munkahelyi csapat stresszel szembeni eredményesebb megküzdési képességét segíthetik elő.Kutatásom keretében más szociális intézmények vezetőinek jó gyakorlatait is felkutattam, arra vonatkozóan, hogy milyen intézkedéseket alkalmaznak a szociális területen dolgozók stressz-kezelésében, a dolgozóik lelki egészségének megőrzése érdekében. Egészségvédelmi intézkedéseik széles spektrumot ölelnek fel, viszont kisebb arányban kapnak teret a fizikai egészségvédelemben hozott intézkedéseik.Összegzésként fontosnak tartom azon irányt tovább vinni intézményvezetőként,  hogy a munkavállalók fizikai, biológiai és pszichoszociális kockázatokkal szembeni védelme, a kockázatok alapos felmérése és intézkedési tervek kidolgozása mellett, még nagyobb fókusz helyeződjön a prevencióra, a szociális területen dolgozók stresszel szembeni megküzdésének segítésére, az őket ért stresszhatások következményeinek kiküszöbölésére, ellensúlyozására.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Pedagógia Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Munkahelyi mentálhigiéné

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Keszei Barbara
Belső
egyetemi adjunktus; Pedagógia Tanszék; KVIK

Mű típusa: záródolgozat
Kulcsszavak: egészségmegőrzés, megelőzés, stressz, stresszkezelés, szociális munka
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Júl. 25. 17:09
Utolsó módosítás: 2022. Júl. 25. 17:09

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet