Sérült gyermeket nevelő nők munkavállalási esélyei

Bócsi Rita Judit (2022) Sérült gyermeket nevelő nők munkavállalási esélyei. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of MMH_Szakdolgozat_BócsiRita.pdf] PDF
MMH_Szakdolgozat_BócsiRita.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (833kB)

Absztrakt (kivonat)

Számos mozgalom és érdekképviseleti szervezet tevékenysége, valamint a tőzsdén jegyzett cégek elvárt KPI mutatói ellenére a nők munkaerő-piaci helyzete még a XXI. század Európájában és Amerikájában sem mondható egyenlőnek a férfiakéval. Ismert az üvegplafon jelenség, amit a statisztikák is alátámasztanak. Kevesebb a női felsővezető, bérük alacsonyabb, mint az ugyanabban a pozícióban, ugyanolyan végzettséggel és tapasztalattal rendelkező férfi kollégáiké, nekik többet kell bizonyítaniuk ugyanazért a karrier lehetőségért, mint férfi társaiknak. Ha még ezt megspékeljük a gyermekvállalás miatt megváltozott élethelyzettel, valamint azzal a nehezítő körülménnyel, hogy gyermekük valamilyen fogyatékkal él, akkor elképzelhetjük, hogy milyen esélyeik vannak a munkaerő-piacon.  Dolgozatomban a fogyatékkal élő gyermeket nevelő nők helyzetére világítok rá egy 2015-ös kutatás eredményeinek bemutatásán keresztül, valamint megvizsgálom öt édesanya azóta megélt tapasztalatait és a számukra 2015-ben indított munkaerő-piaci fejlesztési program hatásait 7 év távlatából.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Pedagógia Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Munkahelyi mentálhigiéné

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Hübner Andrea
Belső
egyetemi tanársegéd; Pedagógia Tanszék; KVIK

Mű típusa: záródolgozat
Kulcsszavak: egyenlő bánásmód elve, esélyegyenlőség, foglalkoztatás - foglalkoztatottság, fogyatékkal élők, női egyenjogúság
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Júl. 15. 11:27
Utolsó módosítás: 2022. Júl. 15. 11:27

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet