Az élelmiszer-pazarlás problémakörének vizsgálata egy spanyol szállodában

Csáti Réka Rebeka (2022) Az élelmiszer-pazarlás problémakörének vizsgálata egy spanyol szállodában. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Az élelmiszer-pazarlás problémakörének vizsgálata egy spanyol szállodában.pdf] PDF
Az élelmiszer-pazarlás problémakörének vizsgálata egy spanyol szállodában.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom mindkét nagy részéből világosan kiderül, hogy az élelmiszer-pazarlás egy évek óta fennálló, aktuális és nagyon súlyos probléma, mellyel okvetlen foglalkozni kell. Habár a fenntarthatóság egyre nagyobb teret tör a mindennapi életünkben és egyre inkább szokássá válik újra hasznosítani és jobban odafigyelni a környezetre, az élelmiszer-hulladék termelés véleményem szerint így sem kap elég figyelmet. Nem győzöm hangsúlyozni az edukáció és a megfelelő informálás és kommunikáció fontosságát, mind a cégeken belül, mind a magánéletben, hiszen amit megtanulunk és szokássá válik a munkahelyen, azt nagy eséllyel az otthoni életbe is át lehet ültetni. A szakirodalom áttekintése során meglepően konstatáltam, hogy a pazarlás még mindig nagyon nagy mértékben jelen van. Ráadásul a fejlett országokban nagyobb probléma, ahol hivatalosan jobban odafigyelnek a fenntarthatóságra, míg a szegényebb országokban éheznek. Úgy látom, általánosságban véve ezen országok mért értékei között nincs nagy különbség, a probléma mindenhol ugyanott lép fel, esetleg a részletekben lehetnek eltérések. Több országnak születtek már kezdeményezései a pazarlás csökkentésére és úgy gondolom jó úton indult el az Európai Unió a változás eléréséhez, remélhetőleg sikerül a fejlődést fenntartani és elérni a kitűzött célokat. A primer kutatásom alátámasztotta a szekunder kutatásom eredményeit. A szállodában a legtöbb felesleg a menütervezés és beszerzési folyamatok lévén keletkezik, illetve a konyhán, de ennek nagy része az elkerülhetetlen kategóriába tartozik. Az előrejelzésen kellene javítani, azonban a svédasztalos büfé velejárója sajnos, hogy bizonyos mennyiséget biztosan ki fognak dobni, ezt nem lehet nullára csökkenteni, de fejlődési lehetőség mindig van. Az elképzelések ellenére nem a vendégek termelik a legtöbb felesleget, azonban őket is be lehet vonni ennek megakadályozásába. A dolgozók attitűdjét kétségkívül fejleszteni kell a témával kapcsolatban, melyre számos lehetőséget látok. Végeredményként az élelmiszer-pazarlás megállítását globális célként kellene kitűzni, hiszen ezzel fel lehetne számolni az éhezést, óvni a Földet és a környezetet és nem utolsó sorban gazdasági szempontból is számtalan előnye van. A tettek ideje jött el most.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Karakasné Morvay Klára
Belső
főiskolai docens; Vendéglátás Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: esettanulmány, élelmiszer-pazarlás, fenntarthatóság, hulladék - hulladékkezelés, spanyol szálloda
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Júl. 15. 11:26
Utolsó módosítás: 2022. Júl. 15. 11:26

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet