Csáti Réka Rebeka (2022) Az élelmiszer-pazarlás problémakörének vizsgálata egy spanyol szállodában. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.
PDF
Az élelmiszer-pazarlás problémakörének vizsgálata egy spanyol szállodában.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (1MB) |
Absztrakt (kivonat)
Szakdolgozatom mindkét nagy részéből világosan kiderül, hogy az élelmiszer-pazarlás egy évek óta fennálló, aktuális és nagyon súlyos probléma, mellyel okvetlen foglalkozni kell. Habár a fenntarthatóság egyre nagyobb teret tör a mindennapi életünkben és egyre inkább szokássá válik újra hasznosítani és jobban odafigyelni a környezetre, az élelmiszer-hulladék termelés véleményem szerint így sem kap elég figyelmet. Nem győzöm hangsúlyozni az edukáció és a megfelelő informálás és kommunikáció fontosságát, mind a cégeken belül, mind a magánéletben, hiszen amit megtanulunk és szokássá válik a munkahelyen, azt nagy eséllyel az otthoni életbe is át lehet ültetni. A szakirodalom áttekintése során meglepően konstatáltam, hogy a pazarlás még mindig nagyon nagy mértékben jelen van. Ráadásul a fejlett országokban nagyobb probléma, ahol hivatalosan jobban odafigyelnek a fenntarthatóságra, míg a szegényebb országokban éheznek. Úgy látom, általánosságban véve ezen országok mért értékei között nincs nagy különbség, a probléma mindenhol ugyanott lép fel, esetleg a részletekben lehetnek eltérések. Több országnak születtek már kezdeményezései a pazarlás csökkentésére és úgy gondolom jó úton indult el az Európai Unió a változás eléréséhez, remélhetőleg sikerül a fejlődést fenntartani és elérni a kitűzött célokat. A primer kutatásom alátámasztotta a szekunder kutatásom eredményeit. A szállodában a legtöbb felesleg a menütervezés és beszerzési folyamatok lévén keletkezik, illetve a konyhán, de ennek nagy része az elkerülhetetlen kategóriába tartozik. Az előrejelzésen kellene javítani, azonban a svédasztalos büfé velejárója sajnos, hogy bizonyos mennyiséget biztosan ki fognak dobni, ezt nem lehet nullára csökkenteni, de fejlődési lehetőség mindig van. Az elképzelések ellenére nem a vendégek termelik a legtöbb felesleget, azonban őket is be lehet vonni ennek megakadályozásába. A dolgozók attitűdjét kétségkívül fejleszteni kell a témával kapcsolatban, melyre számos lehetőséget látok. Végeredményként az élelmiszer-pazarlás megállítását globális célként kellene kitűzni, hiszen ezzel fel lehetne számolni az éhezést, óvni a Földet és a környezetet és nem utolsó sorban gazdasági szempontból is számtalan előnye van. A tettek ideje jött el most.
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
Tanszék
Vendéglátás Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Mű típusa: | diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT) |
---|---|
Kulcsszavak: | esettanulmány, élelmiszer-pazarlás, fenntarthatóság, hulladék - hulladékkezelés, spanyol szálloda |
SWORD Depositor: | Archive User |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Archive User |
Rekord készítés dátuma: | 2022. Júl. 15. 11:26 |
Utolsó módosítás: | 2022. Júl. 15. 11:26 |
Actions (login required)
Tétel nézet |