A színházak társadalmi szerepe: két fővárosi teátrum összehasonlítása

Koller Kinga (2022) A színházak társadalmi szerepe: két fővárosi teátrum összehasonlítása. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_KollerKinga_V41FPS.pdf] PDF
Szakdolgozat_KollerKinga_V41FPS.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (675kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomban a hazai színházba járási szokásokat vizsgáltam, a teátrumok társadalmi szerepét és a fiatal generációk bevonzását. Valamint, hogy a színházak mennyire érzik annak a szükségét, hogy a társadalmi változásokra reflektáljanak. Kérdéseimre a választ szekunder és primer kutatással igyekeztem megkapni. Dolgozatom szekunder elemzés részében pontosabb képet kaptam arról, hogy az anyagi háttérnek, az iskolázottságnak, a szülői háttérnek és a szabad idő mennyiségnek milyen hatása van a kulturális fogyasztásra. Emellett, hogy hazákban 1990-től 2020-ig milyen politikai és gazdasági változások történtek, amelyek esetlegesen hatással lehetnek a színházi fogyasztásra. A primer kutatásom során két fővárosi színházat hasonlítottam össze, ezek a Budapesti Operettszínház és a Centrál Színház. Kvalitatív formában négy félig strukturált interjút készítettem, ahol a két teátrumból egy-egy gazdasági és művészeti munkatárssal volt szerencsém beszélgetni. Így kaptam képet arról, hogy az adott színházak, miként állnak a fentebb említett kérdésekhez és hogy milyen esetleges eltérések lehetnek egy állami fenntartású és egy magánszínház között.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Pedagógia Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Közösségszervezés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Schultz Éva
Belső
egyetemi tanársegéd; Turizmus Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: Budapesti Operettszínház, Centrál Színház, generációk, kultúrafogyasztás, online térhasználat, színház, színházi látogatottság, társadalmi szerepvállalás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Júl. 15. 11:26
Utolsó módosítás: 2022. Júl. 15. 11:26

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet