Kunné Barta Melinda (2022) A cukrászati kínálat szezonális változásai és a szezonok hatása egy cukrászda működésére a Szurgent Cukrászda példáján keresztül. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.
PDF
KunnéBartaMelinda_IDC3JY_Szakdolgozat_BGEKVIK.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (1MB) |
Absztrakt (kivonat)
A dolgozatom fő kérdése az, hogy a szezonalitás hogyan befolyásolja egy cukrászda üzemeltetését. Kutatásaim alapján a következőképpen tudnám összefoglalni. Mint jelenség, a cukrászdák számára egyrészről egy külső tényező, melyet a térség klímája és a társadalomi hagyományok alakítanak ki. Másrészről a cukrászda vásárló körétől is függ, hogy mely szezonok jövedelmezőbbek. Szigorúan véve nyári és téli szezon jelenik meg a cukrászdák életében is. Azonban ezen időszakokon belül is észrevehetőek hullámzások. Attól függően, hogy a cukrászda hol működik és kik alkotják a fő vásárló rétegét, a szezonok alakulása akár a turizmussal ellentétesen is történhet. A szezonok befolyása kiterjedhet az alapanyagokra, bár a jelen technológiái lehetővé teszik az egész éves elérhetőséget a legtöbb esetben. Ezen kívül jelentkezhet a kínálatban is. Eltűnhetnek egyes sütemények vagy egy része a szortimentnek lecserélődhet egy időre. Jeles alkalmakkor esetleg kiegészülhet újdonsággal is. Ezen kérdésköröket vizsgáltam dolgozatom készítése kapcsán. Mivel a cukrászdák szezonalitása rendkívül sok tényezőtől függ, ezért egy gyakorlati példán keresztül, A Szurgent Cukrászda bemutatásával szemléltettem, milyen hatása van a szezonalitásnak.
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
Tanszék
Turizmus Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Mű típusa: | diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT) |
---|---|
Kulcsszavak: | cukrászat, cukrászdák, szezonalitás, vendéglátás, vendéglátóipar |
SWORD Depositor: | Archive User |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Archive User |
Rekord készítés dátuma: | 2022. Júl. 15. 11:25 |
Utolsó módosítás: | 2022. Júl. 15. 11:25 |
Actions (login required)
Tétel nézet |