Tapas, paella, sangría - avagy a sokszínű spanyol gasztronómia

Hegedűs Réka (2022) Tapas, paella, sangría - avagy a sokszínű spanyol gasztronómia. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Hegedűs_Réka_szakdolgozat.pdf] PDF
Hegedűs_Réka_szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (4MB)

Absztrakt (kivonat)

A szakirodalmi rész kifejtésekor a spanyol és magyar szakkönyveket olvasva számos kérdésemre kaptam választ. Az ország történelmének és vallásának leírása rálátást nyújtott azoknak a gasztronómiára gyakorolt hatására, melyek évszázadok elteltével szerves részeivé váltak a spanyol konyhakultúrának. A földrajzi elhelyezkedést és az éghajlati viszonyokat vizsgálva választ kaptam arra, hogy a konyha alapanyagainak sokszínűsége a félszigetre gyakorolt változatos éghajlati- és domborzati viszonyoknak köszönhető, melyek egész évben biztosítják a spanyol nép - és a nemzetközi kereskedelemnek köszönhetően az egész világ - számára a finomabbnál finomabb zöldségeket, gyümölcsöket, sajtokat és húskészítményeket. Az alapanyagok és konyhakultúrájuk gazdagságának köszönhetően egy népszerű és egészséges gasztronómiát tudhatnak magukénak, mely a mediterrán étrend egyik neves képviselője. A spanyol konyha alapanyagainak, és az ezekből készülő tradicionális ételeinek vizsgálata a kutatásom alapját képezte. Az ország ezerarcú kultúrája a régiók közti sokszínűségnek köszönhető, melyek változatos konyhái együttesen alkotják az egységes spanyol konyha fogalmát. A régiók adta ételkülönlegességek mellett ismertettem az ország főbb ünnepeit és azoknak jellegzetes ételeit. Ezen téma részletes ismertetésével sikerült választ kapnom fő kutatási kérdésemre is, mely az összes ezidáig említett információ összegző kérdése; „Melyek a spanyol gasztronómia főbb jellemzői?”. Ezt a kérdést csak a történelem, a kultúra, a tradíciók, a földrajz, a mezőgazdaság, az éghajlat, az alapanyagok és az ételek teljeskörű vizsgálatával lehet megválaszolni, melyre válasz az én esetemben az egész dolgozatom. Kutatásommal sikerült választ adnom a szakirodalom megírása után megválaszolatlanul maradt kérdéseimre is. Ismertettem a spanyol gasztronómia népszerűségét és ismertségét hazánkban, melynek során következtetéseket vontam le, hogyan lehetne még közelebb hozni konyhakultúrájukat a magyar emberekhez. A két spanyol és két hazai spanyol étterem összehasonlítása során kutattam a kínálatbeli hasonlóságokat, melyek mindegyike tökéletesen visszaadta a spanyol életérzést mind ételek, mind atmoszféra tekintetében. Választ kaptam arra a kérdésemre is, hogy a spanyol konyha hol helyezkedik el hazánkban az egyéb országok konyháját bemutató éttermek között. A hazai viszonylatokat vizsgálva arra a következtetésre jutottam, hogy a magyar embereknek lenne igénye a spanyol gasztronómia megismerésére, csak sajnos nem ismerik azt kellően, melyet megfelelő marketing és több spanyol étterem megjelenésével javítani lehetne. Habár Spanyolországban töltött félévem során közelebbről és jobban meg tudtam ismerni az országot, a kultúrát, a mediterrán életérzést és nem utolsó sorban a gasztronómiát, mégis úgy érzem, hogy a szakdolgozat megírásával tudtam igazán elmélyíteni tudásomat az adott ismeretkörben. A sokszínű témát így is kimeríthetetlennek érzem, teljes felkutatására egy életet lehetne szentelni, mégis nagyon boldogan zárom le dolgozatomat a tudattal, hogy sikerült jobban megismernem ezen, számomra kedves országot. Bízom benne, hogy kutatásommal sikeresen át tudtam adni az általam megtapasztalt spanyol életérzés varázslatosságát, ismertethettem kicsit az ország nyújtotta felejthetetlen gasztronómiai utazást, valamint kulturális sokszínűséget. Szívből remélem, hogy szakdolgozatom megírásával közelebb hoztam Spanyolország csodálatos konyhakultúráját az olvasók számára és felkeltettem az érdeklődést annak megismerésére és megtapasztalására.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Hidvégi Hedvig
Belső
Mestertanár; Vendéglátás Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: gasztronómia, gazdaság, Spanyolország, ünnepek, vendéglátás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Júl. 15. 11:23
Utolsó módosítás: 2022. Júl. 15. 11:23

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet