A Hadrianus Kft. áruforgalmi tevékenységének elemző bemutatása

Tóth Ágnes (2022) A Hadrianus Kft. áruforgalmi tevékenységének elemző bemutatása. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Tóth Ágnes_GD2RFM_szakdolgozat_A Hadrianus Kft áruforgalmi tevékenységének elemző bemutatása.pdf] PDF
Tóth Ágnes_GD2RFM_szakdolgozat_A Hadrianus Kft áruforgalmi tevékenységének elemző bemutatása.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2027. Május 06..

Download (1MB)
[thumbnail of Tóth Ágnes_GD2RFM_titkosítási.pdf] PDF
Tóth Ágnes_GD2RFM_titkosítási.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (590kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témaválasztását az indokolta, hogy amióta dolgozom a kereskedelemben, dolgoztam különböző területeken. Őszintén szólva, általában a klasszikus értelemben vett kereskedelemtől mindig is egy kicsit eltérő, vagy speciális kereskedelmi folyamatokkal rendelkező területeken dolgoztam. Jelenlegi munkahelyemen a Hadrianus Kft.-nél ez abban nyilvánul meg, hogy a kereskedelmi folyamatok egy szolgáltatásból indulnak ki, így a beszerzett eszközök összetételét mennyiségét nem a vevői igények határozzák meg, hanem a partnercégek selejtezésre szánt eszközeinek összetétele. Így a kereskedelmi folyamatokban nem a vevői igények alapján történik a termékek beszerzése és értékesítése, hanem a beszerzett árukhoz kell a megfelelő vevőt megtalálni. Dolgozatomban bemutatom ezt a speciális áruforgalmat. Gazdasági számítások segítségével megvizsgálom, hogy alakultak a cég bevételei, nyeresége az elmúlt 5 évben. Elemzem, hogy mennyivel lett hatékonyabb az értékesítés, mióta bevezetésre került a partnereink részére a heti hírlevél küldése, továbbá megvizsgálom, hogy mennyire lendítette fel a koronavírus miatt elterjedt home office intézménye a bérelt eszközök (notebookok) forgalmát. Ezután külön is megvizsgálom a kiemelt árucikkekből származó bevétel és az értékesített mennyiség megoszlását, továbbá ugyanezen termékek tekintetében elvégzem az átlagos egységár vizsgálatát is. Kutatási témámat a cég nyilvánosan is elérhető mérlegadataiból és belső nyilvántartásokból készített elemzésekből származó adatokból vizsgálom meg. Dolgozatom első felében bemutatom az általános kereskedelmi áruforgalom lépéseit. Ezután a Hadrianus Kft rövid bemutatásával folytatom. Vázolom a cégnél alkalmazott speciális áruforgalmat és az ahhoz használt nyilvántartási szisztémát. Ezek után elemzem a kutatási témám adatait.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Kereskedelem Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Kereskedelem és marketing

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Németh Patrícia
Belső
főiskolai docens; Kereskedelem Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: áruforgalom, beszerzés, értékesítés, nagykereskedelem, számítástechnika
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Júl. 15. 11:23
Utolsó módosítás: 2022. Júl. 15. 11:23

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet