Lakatos Katinka (2022) A kávézási szokások, valamint a Covid19 okozta változások az otthoni kávézás és a kávézók tekintetében. Faculty of Commerce, Catering and Tourism.
![]() |
PDF
Lakatos_Katinka_szakdolgozat .pdf Hozzáférés joga: Available at the computers of the University Download (1MB) |
Abstract
A kutatásom címéből adódóan a célom megtalálni arra a választ, hogy melyek az alapvető kávézási szokások. A világon a második legnépszerűbb ital a kávé, ezáltal nagyon sokan fogyasztják és szeretik, ennek következtében a szokások is rendkívül eltérőek. A bevezetőben általánosságban a kávék botanikájáról, a kávézásról Magyarországon, valamint az általános kávéfogyasztási szokásokról van szó. A kutatásom továbbá feltérképezi, hogy az elmúlt egy évben a Covid19 járvány berobbanása óta milyen változásokon ment keresztül egy kávézónak a forgalma, hogy milyen termékek jöttek be a képbe, vagy hogy mik vonultak háttérbe. Ezen felül az elviteles rendszer kreatív kivitelezési technikáira fogok példákat keresni. Szeretném ezeket a kérdéseket több oldalról is megválaszolni, ezért egy franchise kávézó és egy kisebb kávézó szemszögéből mutatom be a járvány okozta problémákat. A válaszokat 2 egyéni interjú segítségével kaptam meg Laczkó Tímea a Monsoon Caffee&More üzletvezetője és Hernyák Gábor a Cafe Frei Head of Education manager-e megkérdezésével. Az otthoni kávézási szokásoknak a változását, az emberek hajlandóságát a minőség felé is kutatom a koronavírus járvány kialakulásával. Ehhez online kérdőívet készítettem és 202 fő töltötte ki közel 3 hét alatt. Az eredményeim röviden a következők. Csökkent a Covid19 kirobbanásával a betérő vendégek száma, de számos kávézók által bevezetett intézkedések, új szolgáltatások miatt szerencsére mára már visszaállt a vírus előtti helyzetre. Az otthonokban pedig megmaradt a kávézás élménye, de magasabb szintre emelve a minőséget tekintve.
Institution
Budapest Business University
Kar
Faculty of Commerce, Catering and Tourism
Department
Vendéglátás Tanszék
Tudományterület/tudományág
UNSPECIFIED
Szak
Supervisors
Item Type: | Thesis (UNSPECIFIED) |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | fogyasztói szokások, kávé, kávézás, kávézó, koronavírus-járvány (COVID-19), otthon |
SWORD Depositor: | Archive User |
Depositing User: | Archive User |
Date Deposited: | 2022. Jul. 15. 11:22 |
Last Modified: | 2022. Jul. 15. 11:22 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |