A kávézási szokások, valamint a Covid19 okozta változások az otthoni kávézás és a kávézók tekintetében

Lakatos Katinka (2022) A kávézási szokások, valamint a Covid19 okozta változások az otthoni kávézás és a kávézók tekintetében. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Lakatos_Katinka_szakdolgozat .pdf] PDF
Lakatos_Katinka_szakdolgozat .pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

A kutatásom címéből adódóan a célom megtalálni arra a választ, hogy melyek az alapvető kávézási szokások. A világon a második legnépszerűbb ital a kávé, ezáltal nagyon sokan fogyasztják és szeretik, ennek következtében a szokások is rendkívül eltérőek. A bevezetőben általánosságban a kávék botanikájáról, a kávézásról Magyarországon, valamint az általános kávéfogyasztási szokásokról van szó. A kutatásom továbbá feltérképezi, hogy az elmúlt egy évben a Covid19 járvány berobbanása óta milyen változásokon ment keresztül egy kávézónak a forgalma, hogy milyen termékek jöttek be a képbe, vagy hogy mik vonultak háttérbe. Ezen felül az elviteles rendszer kreatív kivitelezési technikáira fogok példákat keresni. Szeretném ezeket a kérdéseket több oldalról is megválaszolni, ezért egy franchise kávézó és egy kisebb kávézó szemszögéből mutatom be a járvány okozta problémákat. A válaszokat 2 egyéni interjú segítségével kaptam meg Laczkó Tímea a Monsoon Caffee&More üzletvezetője és Hernyák Gábor a Cafe Frei Head of Education manager-e megkérdezésével. Az otthoni kávézási szokásoknak a változását, az emberek hajlandóságát a minőség felé is kutatom a koronavírus járvány kialakulásával. Ehhez online kérdőívet készítettem és 202 fő töltötte ki közel 3 hét alatt. Az eredményeim röviden a következők. Csökkent a Covid19 kirobbanásával a betérő vendégek száma, de számos kávézók által bevezetett intézkedések, új szolgáltatások miatt szerencsére mára már visszaállt a vírus előtti helyzetre. Az otthonokban pedig megmaradt a kávézás élménye, de magasabb szintre emelve a minőséget tekintve.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: fogyasztói szokások, kávé, kávézás, kávézó, koronavírus-járvány (COVID-19), otthon
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Júl. 15. 11:22
Utolsó módosítás: 2022. Júl. 15. 11:22

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet