Munkahelyi stressz szakirodalmi áttekintés keretében - a munkahelyi pszichoszociális kockázatok pilot felmérése és kezelése a Pécsi Tudományegyetem Munkabiztonsági Osztályán

Danku Nóra (2022) Munkahelyi stressz szakirodalmi áttekintés keretében - a munkahelyi pszichoszociális kockázatok pilot felmérése és kezelése a Pécsi Tudományegyetem Munkabiztonsági Osztályán. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Danku_Nóra_Szakdolgozat_2022.05.04..pdf] PDF
Danku_Nóra_Szakdolgozat_2022.05.04..pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2027. Május 02..

Download (3MB)
[thumbnail of DankuN. - Titkosítási kérelem - 2022.05.02..pdf] PDF
DankuN. - Titkosítási kérelem - 2022.05.02..pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (256kB)

Absztrakt (kivonat)

Az Európai Unió munkavállalóinak egyötödét érinti a munkahelyi stressz és a lelki egészségi problémák. A munkahelyi hiányzások 50%-a összefüggésbe hozható a stresszel és az ezzel kapcsolatos hiányzások sokkal tovább tartanak, mint az egyéb megbetegedésekből adódó távollét. A munkahelyi stressznek tulajdonítható teljesítménycsökkenés kétszer annyiba kerül, mint a hiányzás. A munkahelyi stressz ötszörösére növelheti a balesetek számát és a fluktuáció nagyjából egyötöde kapcsolódik a stresszhez. Nem kérdés tehát, hogy a munkahelyi pszichoszociális kockázatokkal nem csupán a jogszabályi kötelezés miatt kell foglalkoznunk.A dolgozatunk egyik fő célja a Pécsi Tudományegyetem Munkabiztonsági Osztályán dolgozó munkavállalók munkahelyi pszichoszociális kockázatainak pilot felmérése, értékelése és kezelése volt. A felméréshez a COPSOQ II kérdőív (Koppenhágai Kérdőív a Munkahelyi Pszichoszociális Tényezőkről II) rövidített változatát használtuk. A felmérés eredményeiből kiderült, hogy alacsony stressz kockázatot az erőszak, zaklatás, az együttműködés és vezetés, a bizalmi légkör és a munka-magánélet egyensúly; közepes stressz kockázatot a munkahelyi követelmények; magas stressz kockázatot pedig a szervezet és munkakör, illetve az egészségi állapot és jól-lét dimenziók jelentenek. A felmérés eredményeire alapozva kockázatkezelési stratégiát dolgoztunk ki, mely részeként elengedhetetlenül fontos a vezetők és a munkatársak érzékenyítése, edukálása, a reziliencia és a tudatosság növelése, a későbbiekben pedig nélkülözhetetlen egy egységes munkahelyi stressz elleni politika kialakítása a Pécsi Tudományegyetemen.A pilot vizsgálatban résztvevő osztályon a munkahelyi pszichoszociális kockázatcsökkentő intézkedések megvalósítása jelenleg folyamatban van, melyek végeztével ismét felmérjük a kockázatokat, mérve ezzel a megvalósított intézkedéseink hatékonyságát. A pilot vizsgálat tanulásait levonva, azokat korrigálva és módosítva egy második pilot vizsgálatot indítunk az Egyetemen. Munkánk távolabbi célja a Pécsi Tudományegyetemen dolgozó összes munkavállaló munkahelyi pszichoszociális kockázatainak felmérése, értékelése és kezelése, ezáltal az egyetemi munkavállalók lelki, mentális egészségének megőrzése, védelme és folyamatos fejlesztése.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Pedagógia Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Munkahelyi mentálhigiéné

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Thuma Orsolya
Belső
főiskolai docens; Pedagógia Tanszék; KVIK

Mű típusa: záródolgozat
Kulcsszavak: egyetem, kockázatcsökkentés, kockázatfelmérés, munkahely, stressz
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Júl. 15. 11:22
Utolsó módosítás: 2022. Júl. 15. 11:22

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet