Szabadidő, szocializáció és munkavégzés a kávéházakban

Tóth-Fehér Grácia Béke (2022) Szabadidő, szocializáció és munkavégzés a kávéházakban. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Tóth-Fehér Grácia 2022 Szabadidő, szocializáció és munkavégzés a kávéházakban.pdf] PDF
Tóth-Fehér Grácia 2022 Szabadidő, szocializáció és munkavégzés a kávéházakban.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

A XXI. Században a vendéglátás és azon belül is a kávéházak újra virágkorukat élik. Ehhez sok tényező hozzájárult, melyek szociológiai, pénzügyi, gazdasági, társadalmi és kulturális oldalról támogatták a folyamatot. A modern kor, a technikai fejlődés és a munkavállalók korábbinál tudatosabb, individuális szemlélete, a pénzügyi környezet rugalmassá válása és a szellemi szabadfoglalkozás körének egyre komolyabb bővülése hozta magával azt a folyamatot, melynek eredményeképp egyre több szabadúszó, vállalkozó, rugalmas munkakörben és/vagy munkaidőben dolgozó munkavállaló él világszerte. Napjainkra a vendéglátóhelyek a magánélet és a munka összefonódásának helyszínévé váltak, a változó munka és társadalmi környezet az új hullámos vendéglátóhelyek alakulását jelentős mértékben befolyásolja. Széles körben ismert tény, hogy a XIX-XX. Század fordulója a kávéházi élet felvirágzásának időszaka volt. A kor kávéházai munkahelyekké váltak, amit sok társadalmi változás együttes hatása okozott. A kávéházak gyorsan terjedtek, közkedveltté váltak, infrastrukturális fejlesztésekkel, szolgáltatásokkal igyekeztek segíteni vendégeiket. A XXI. században hasonló virágzásnak vagyunk szemtanúi: a társadalom bizonyos rétege a vendéglátást saját szocializációs tereként, munkahelyként, a kapcsolatépítés és személyes kiteljesedés színhelyeként használja. A dolgozatban kérdőíves kutatás és mélyinterjúk segítségével mutatom be, hogy a ma embere miként éli újra a századforduló kulturális-szociális virágzását a különböző vendéglátóhelyeken.  A két időszak meglepő hasonlóságokat mutat abban, ahogy a vendégek “használták” a kávéházakat, és ahogy a kávéházak és vendégek kölcsönhatása formálta egymást.A XXI század gazdasági-társadalmi változásainak megfigyelésével az is körvonalazódni látszik, hogy a piac nyitott olyan típusú kávéházakra, melyek szabadúszó, online és távmunkában dolgozó munkavállalók számára biztosít munkavégzésre alkalmas helyszínt.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Debreceni János
Belső
egyetemi tanársegéd; Vendéglátás Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: digitális nomád, kávéházak, szabadúszók, szocializáció, távmunka
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Júl. 15. 11:22
Utolsó módosítás: 2022. Júl. 15. 11:22

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet