Onkológiai betegek mentális egészsége

Középesy Andrea Orsolya (2022) Onkológiai betegek mentális egészsége. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Kozepesy Orsolya Mentalhigienes kepzes 2022.pdf] PDF
Kozepesy Orsolya Mentalhigienes kepzes 2022.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2027. Április 25..

Download (687kB)
[thumbnail of Kozepesy Orsolya titkositasi kerelem.pdf] PDF
Kozepesy Orsolya titkositasi kerelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (88kB)

Absztrakt (kivonat)

A dolgozatom témája, az onkológiai betegek mentális egészsége. A daganatos betegségek jelentős része ma már a krónikus betegségek közé tartozik, vagyis elég jók a hosszú távú túlélési esélyek, gyakran még áttétel esetén is. A statisztikák sajnos azt mutatják, hogy hazánkban a második leggyakoribb halál ok a daganatos, rosszindulatú betegség. A társadalom öregedésével nagy mértékben nő a rákos megbetegedések száma, de az Európai Unióban a legtöbb, százezer lakosra vetítve 700 daganatos esetet Magyarországon diagnosztizáltak 2018-ban, és nagyon rosszul állunk az európai halálozási listán is a százezer lakosonkénti 350 daganatos elhunyttal. A lakosságszám arányában többen halnak meg rákban Magyarországon, mint bármelyik más európai országban.A dolgozat célja, hogy bemutassam a daganatos betegségek kialakulásának az útját, a betegséggel járó fizikai és lelki nehézségeket. Azt a hosszú utat, amelyet minden betegnek saját magának kell végig járnia, hiszen ez a betegség egy magányos út, amely során, ha “szerencsések” vagyunk, akkor a közvetlen környezetünk támogat bennünket fizikai, lelki és anyagi téren, ugyanis ez a betegség nemcsak a beteget, hanem a közvetlen hozzátartozókat is felőröli minden téren.  A daganatos betegségek kialakulásában nincs egy konkrét tényező, amire azt mondhatjuk, hogy a betegséget okozza, így a terápiában sem lehet egyetlen univerzális gyógyszer után kutatni, amely minden fajta rákot gyógyítani fog. A betegség kialakulhat fizikai, lelki és energetikai szinten, így ennek megfelelően a kezelés akkor lesz eredményes, ha a szervezetet mindhárom szinten támogatjuk.A saját tapasztalataimat és a képzés alatt szerzett elméleti tudást szeretném összegezni a szakdolgozatomban és a személyes tapasztalataim alapján az esettanulmányban bemutatni egy daganatos beteg útját a diagnosztizálástól a gyógyulásig.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Pedagógia Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Munkahelyi mentálhigiéné

Mű típusa: záródolgozat
Kulcsszavak: betegség, holisztikus, krízis, onkológia, stressz
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Júl. 15. 11:21
Utolsó módosítás: 2022. Júl. 15. 11:21

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet