Vállalatirányítási rendszer bevezetésének logisztikára gyakorolt hatása

Kalmár Bence Adrián (2022) Vállalatirányítási rendszer bevezetésének logisztikára gyakorolt hatása. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Kalmár Bence projektmunka kermark FOSZK logisztika.pdf] PDF
Kalmár Bence projektmunka kermark FOSZK logisztika.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (822kB)

Absztrakt (kivonat)

Projektmunkám témája a vállalatirányítási rendszer bevezetésének hatása a logisztikára. Azért választottam ezt a témát, mert szeretném feltárni azokat az előnyöket, amelyek egy ilyen rendszer bevezetésével járnak. Korábban már volt szerencsém ilyen terület működésébe belelátni, amikor középiskolában diákmunkában a nagykőrösi Bonduelle logisztika részlegén, illetve gyártásban dolgoztam. Az én felfogásom szerint az élet minden területén is, nem csak a munkában fontos egy rendszer jelenléte. Egy rendszer segítségével kézben tarthatóak a dolgok, mérhetővé válnak, összehasonlíthatóak lesznek. Középiskolai tanulmányaim, vagyis az érettségi megszerzése után OKJ képzést végeztem, amely során a záródolgozatom témája a Bonduelle logisztikai rendszerének bemutatása volt, korábban kiépített munkakapcsolataim segítségével. A vállalatnál akkoriban a JD Edwards rendszer volt a kapocs a termelés és a logisztika között, melynek működését írtam le. Hasonlóan felépített dolgozatot írtam, mint a jelenlegi, például bemutattam a vállalat napi feladatait, a vállalatirányítási rendszer előnyeit nézve. Az itt szerzett pozitív tapasztalatok, illetve a terület szimpatikussága adta a kezdőlökést ahhoz, hogy a Budapesti Gazdasági Egyetem kereskedelem és marketing (logisztika) FOSZK szakára jelentkezzek továbbtanulni. Jelen projektmunkámban mélyebben szeretném egy konkrét vállalat, a Spectrum Profiles Kft. műanyag és alumínium nyílászáró alapanyag nagykereskedelemmel foglalkozó mikrovállalkozás helyzetét vizsgálni. A projektem célja, hogy hasznos összefüggésekkel, információk feltárásával segítsem a vállalatot a rendszer bevezetését illetően. Ugyanis a cég még nem dolgozik vállalatirányítási rendszerrel, mikrovállalkozás mivolta miatt nem adottak a pénzügyi lehetőségek egy ekkora beruházásra. Dolgozatomban ki fogok térni a kkv-k jellemzőire, magyarországi helyzetükre, pénzügyi ismérveire. Szó lesz menedzsmentbeli gondokról, melyek a magyar vállalkozások többségét nézve a jelenlegi vezetők szemléletmódjából fakadnak. Bemutatom részletesebben a Spectrum Profiles Kft-t, majd jellemzem a vállalatirányítási rendszereket általánosan. Ismertetni fogom a Vectort, ami a gyakorlati helyem vezetőivel közösen választott rendszer. Ezt követően a vállalat napi feladatait mutatom be, megoldást keresve a Vector moduljainak segítségével, vagy éppen a jelenlegi, Spectrum Profiles Kft. által használt megoldás mellett érvelek. Végezetül levonjuk a konklúziót a vezetőkkel közösen.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Kereskedelem Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

kereskedelem és marketing

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Lipák Mária
Belső
Mesteroktató; Kereskedelem Tanszék; KVIK

Mű típusa: projektmunka
Kulcsszavak: információáramlás, logisztikai rendszer, mikrovállalkozások, nagykereskedelem, vállalatirányítási információs rendszer(ek)
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Júl. 15. 11:21
Utolsó módosítás: 2022. Júl. 15. 11:21

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet