Valódi segítség az akadálymentesítésen túl? A megváltozott munkaképességű személyek mentálhigiénés támogatásának fontossága

Lőrincz Krisztina (2022) Valódi segítség az akadálymentesítésen túl? A megváltozott munkaképességű személyek mentálhigiénés támogatásának fontossága. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Lőrincz K Szakdogolgozat.pdf] PDF
Lőrincz K Szakdogolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (744kB)

Absztrakt (kivonat)

Tanulmányomban a megváltozott munkaképességű (MMK) és fogyatékos munkavállalók helyzetét kívánom bemutatni a mentális egészség és a foglalkoztatás szempontjából. Az MMK foglalkoztatás koncepciója hazánkban jelenleg abban rejlik, hogy a munkáltatót ösztönzik az MMK munkavállalók alkalmazására, de az alanyok, vagyis maguk az MMK személyek irányába ösztönző, motiváló mechanizmus nemigen kerül aktiválásra. Szükséges lenne az MMK személyek korai, egyéni fejlesztésére, foglalkozási és rehabilitációs tanácsadására és egyéb ösztönzőire nagyobb hangsúlyt fektetni ahhoz, hogy a foglalkoztatás valóban sikeres lehessen.  Kutatásom bebizonyította, hogy az MMK személyek mentális egészségének szintje, jólléte és szubjektív egészségmegítélése jelentősen elmarad a magyar átlaglakosságétól, és szintén az átlaglakossághoz viszonyítva a depressziós tünetekkel élők rendkívül magas arányban vannak az MMK személyek között, amely szinte tagadhatatlanul tarthatatlan helyzetet eredményez és hozzájárul a foglalkoztatási arányuk stagnálásához. Az átélt súlyos krízisek komoly önértékelési és viselkedészavarokat, illetve depressziós tüneteket eredményezhetnek az adott MMK személynél, aki munkavállalás esetén belső bizonytalanságát tükrözve alkalmatlannak, vagy lassúnak tűnhet, de a munkaerőpiaci teljes inaktivitása is előfordulhat. Amennyiben az egyén önértékelésének helyreállításában, az orvosi kezelések során felvett tanult tehetetlenség levetkőzésében, a depressziós tünetek kezelésében illetve az átélt krízisek feldolgozásában intézményi szinten biztosított mentálhigiénés segítséget kapnának az MMK munkavállalók, akkor a foglalkoztatás passzív elszenvedőiből a munkaerőpiac aktív résztvevőivé válhatnának. A munkahellyel rendelkező MMK munkavállalók egyéni mentálhigiénés segítése is kiemelkedően fontos, mert bár a nyílt munkaerőpiacon kevés munkahelyen és kis számban vannak reprezentálva, mégis speciális helyzetüknél fogva a kollektíva többi tagja részéről nagyobb figyelem szegeződik rájuk és az ő mentális egészségüknek a javítása az egész munkahelyi közösség számára, azaz szervezeti szinten is pozitív folyamatokhoz vezetne mind rövid, mind hosszú  távon.  A tanulmányomban felsorakoztatott beavatkozási pontok és lehetőségek az MMK munkavállalók lelki egészségi állapotának javítását céloznák és összességében ez az aktívabb munkaerőpiaci részvételt, munkahelyi motiváltságot, valamint a csökkenő számú hiányzást támogatnák.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Pedagógia Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Munkahelyi mentálhigiéné

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr Gombás Judit Margit
Belső
óraadó tanár; Pedagógia Tanszék; KVIK

Mű típusa: záródolgozat
Kulcsszavak: depresszió, foglalkozási rehabilitáció, foglalkoztatáspolitika, megváltozott munkaképesség, mentálhigiénia
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Júl. 15. 11:21
Utolsó módosítás: 2022. Júl. 15. 11:21

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet