Klíma felmelegedés elleni harc az EU ETS és különböző erőfeszítések tükrében

Horváth Gergő (2022) Klíma felmelegedés elleni harc az EU ETS és különböző erőfeszítések tükrében. Faculty of Commerce, Catering and Tourism.

[thumbnail of Szakdolgozat_Horvath_Gergo_fh3xgp.pdf] PDF
Szakdolgozat_Horvath_Gergo_fh3xgp.pdf
Hozzáférés joga: Available at the computers of the University

Download (544kB)

Abstract

A dolgozat a mai világ egyik, ha nem a legégetőbb kérdéskörét boncolgatja, a klímaváltozást és a felmelegedés elleni intézkedések körét, egy-egy régióra összpontosítva leginkább. Aki emlékszik az 1990-es évek elejére - vagy még korábbi évekre is akár -  azoknak nagyon szembeötlő lehet a változás ami a hőmérsékleti viszonyokat illeti. A dolgozatban a kiinduló pont az üvegházhatás és az üvegházhatásért felelős gázok. Ezután kitekintek az intézkedések előzményeire, kezdve az 1990-es évek elejétől az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményével. Ezt követi a kiotói klímacsúcs, amely tulajdonképpen minden intézkedésnek az alapját képezi. Alaposabb betekintést nyerhetünk a Kiotói Egyezménybe és annak életpályájába, ahogy azt az évtizedek során javítgatták, pótolták hiányosságait. Röviden bemutatésra kerül az Európai Unió Emisszó Kereskedelmi rendszere, annak működése és haszna a klímaváltozás elleni harcban. A dolgozatot pedig az aktuális helyzet zárja, a glasgowi klímacsúcs (COP26), valamint Magyarország intézkedései és törekvései egy élhető, fenntartható jövőért.

Institution

Budapest Business University

Kar

Faculty of Commerce, Catering and Tourism

Department

Kereskedelem Tanszék

Tudományterület/tudományág

UNSPECIFIED

Szak

Kereskedelem és marketing

Supervisors

Konzulens neve
Konzulens típusa
Assignment, Scientific qualification, Institution
Email
Dr. Merliot-Almássy Eszter
Belső
főiskolai docens; Kereskedelem Tanszék; KVIK

Item Type: Thesis (UNSPECIFIED)
Uncontrolled Keywords: 2050, COP konferenciák, ENSZ éghajlatváltozási keretegyezménye, Európai Unió, karbonsemlegesség, Kioto, klímaváltozás, kvótakereskedelem, Marrakechi megállapodás, Párizsi Jegyzőkönyv, üvegházhatás, zero kibocsátás, zöld energia
SWORD Depositor: Archive User
Depositing User: Archive User
Date Deposited: 2022. Jul. 15. 11:21
Last Modified: 2022. Jul. 15. 11:21

Actions (login required)

View Item View Item