A sátoraljaújhelyi Zemplén Kalandpark (Magas-hegyi Sportcentrum), mint turisztikai nagyprojekt hatásvizsgálata a helyi turizmus alakulásának tükrében

Molnár-Ujj Erika (2020) A sátoraljaújhelyi Zemplén Kalandpark (Magas-hegyi Sportcentrum), mint turisztikai nagyprojekt hatásvizsgálata a helyi turizmus alakulásának tükrében. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat2020_MolnarUjjErika FZFHAA .pdf] PDF
Szakdolgozat2020_MolnarUjjErika FZFHAA .pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Sokak előtt ismert tény, hogy a zempléni régió az utóbbi idők fejlesztései és nagyberuházásai ellenére is Magyarország gazdaságilag egyik legelmaradottabb területei közé tartozik, s ebből eredően számos társadalmi és szociális problémával küzd. Ugyanakkor a Sátoraljaújhely és térsége, Magyarország természeti, történelmi, és kulturális kincsekben leggazdagabb tájegységei közé tartozik. Természeti szépsége és érintetlensége, a történelmi emlékek sokrétűsége, és a tokaji bor zamata keveredik egymással, melyek az idelátogató turistáknak felejthetetlen élményt nyújtanak. Szintén sokak által leírt és elmondott tény, - ahogy ebben a dolgozatban is-, hogy a térségben a gazdasági fejlődés egyik alappillére az idegenforgalom. Számos ilyen irányú fejlesztés (köztük a Zemplén Kalandpark) már megtörtént, de az érdeklődés fenntartásához szükség van további átgondolt beruházásokra, a jelenlegiek továbbfejlesztésére, és ezek összehangolására. A következő években újabb nagyszabású beruházásra készül Sátoraljaújhely önkormányzata. A Szár-hegyet és a Vár-hegyet szeretnék összekötni a világ leghosszabb függőhídjával, mely a legjelentősebb pillére elsődleges attrakciója lesz, az új fejlesztésnek. A látogatószámok nagyarányú növekedését várják projekttől. Az egyeztetések már megkezdődtek ezzel kapcsolatban, a felkért tervezők a helyszíni bejárást megtartották. Felmérték a természeti adottságokat, és beszéltek a híd megépítésének lehetőségeiről is. A híd elkészülte előtt azonban meg kell valósítani a tervezett látogatószámra méretezett kiszolgáló létesítményeket, utakat és útvonalakat, parkolókat. Ez már elkezdődött 2019-ben. Ezen túlmenően más élményelemek létesítése is megtörténik, és bár a járvány ideje alatt bezárt a kalandpark a látogatók előtt, de a háttérben folyamatosan dolgoznak az újabb, már megnyert pályázatok megvalósításán. A park új élménypalettáján szerepel többek között a már említett hatalmas játszótér, csúszdapark és bmx pálya, melyeket a tervek szerint térítésmentesen lehet majd igénybe venni a látogatóknak. Bízom benne, hogy a dolgozatom és az elkészítésé során végzett primer és szekunder kutatások során születő eredmények hozzájárulhatnak majd mind a szakdolgozatom minőségéhez, mind pedig a TDM szervezet és a kalandpark munkájához. A létesítmény pontosabb pozícionálását, a szolgáltatások minőségének javítását, illetve a jövőben tervezett fejlesztési irányok meghatározását is elősegíthetik a munkámban lejegyzett eredmények, melyek támpontot nyújthatnak továbbá más hallgatóknak is a témában végzett kutatásukhoz.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Turizmus Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Remenyik Bulcsú
Belső
egyetemi docens; Turizmus Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: hatásvizsgálat, Kalandpark, projekt, turizmus, Zemplén
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Ápr. 02. 10:09
Utolsó módosítás: 2022. Ápr. 02. 10:09

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet