Hogyan járulhat hozzá a modern iroda mint fizikai tér a dolgozói jólléthez?

Frecskó Erika Márta (2022) Hogyan járulhat hozzá a modern iroda mint fizikai tér a dolgozói jólléthez? Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Szakdolgozat_FrecskoE.pdf] PDF
Szakdolgozat_FrecskoE.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. Május 16..

Download (16MB)
[thumbnail of Titkositas_FrecskoE.pdf] PDF
Titkositas_FrecskoE.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (424kB)

Absztrakt (kivonat)

1.      ÖSSZEFOGLALÁS Dolgozatomban munkatársaim körében lefolytatott, félig strukturált interjúk segítségével vizsgáltam munkahelyi környezetünket és annak hatását az általános dolgozói jóllétre. A kérdések közös munkahelyünkre fókuszáltak, ám a válaszokból általános trendekre is lehet következtetni. A vizsgálat időzítése - mondhatni – kikényszerítette a még mindig érvényes, és a munka világát is mélyen érintő járványhelyzeti korlátozások témájának felvetését is. Szerencsés környezetet teremtett vizsgálódásomhoz, hogy a munkahelyünkön folyó bővítés előkészítéseként 2021. tavaszán a dolgozók körében felmérések zajlottak, hogy a készülő irodák kialakítását a munkatársak igényeihez tudják igazítani. Ez a munkahelyi felmérés nemcsak azért örömteli számomra, mert igazolja választott témám fontosságát, hanem mert új és előremutató irányt jelez a munkáltató és a munkavállalók kapcsolatában. A dolgozók bevonása, érintetté és érdekeltté tételük minden bizonnyal megerősíti elkötelezettségüket a cég iránt, növeli munkahelyi jó közérzetüket és ezáltal a munkájuk hatékonyságát. Ez igen jelentős lépés, amelynek pozitív hozadékát a vállalat és az alkalmazottak egyaránt élvezik. Így van ez ma is, és még inkább így lesz a pandémiát követő egyre gyorsuló változásokban. Nem meglepetés, hogy interjúalanyaimnak nem luxusra van szükségük a munkahelyi jólléthez, sokkal inkább ergonomikus, kényelmes, tiszta környezetre, és a jelenleginél nagyobb rugalmasságra, hogy munkájukat a feladathoz és személyiségükhöz leginkább illeszkedő helyszínen és ütemezésben végezhessék. Nagyon pozitív, mennyire világosan látják és juttatják kifejezésre szükségleteiket. Szintén bíztató, hogy a vállalat részéről erre nem csupán fogadókészség mutatkozik, hanem kifejezett ösztönzés jelenik meg.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Pedagógia Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Munkahelyi mentálhigiéné

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Keszei Barbara
Belső
egyetemi adjunktus; Pedagógia Tanszék; KVIK

Mű típusa: záródolgozat
Kulcsszavak: dolgozói jóllét, home office, környezetpszichológia, munkahelyi környezet, online tér, új generációs irodák
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Ápr. 02. 10:02
Utolsó módosítás: 2022. Ápr. 02. 10:02

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet